Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: NIN nije prekršio Kodeks novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 12. 2012.

Savet za štampu: NIN nije prekršio Kodeks novinara

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je odlučila da nedeljnik NIN nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije o istinitosti izveštavanja, nezavisnosti od pritisaka i odgovornosti novinara tekstom „KOLO-fornija, stara srpska zemlja“, objavljenim u štampanom izdanju lista 11.10.2012. godine.

Na sednici održanoj u četvrtak 29. novembra 2012. godine, odlučeno je da nedeljnik NIN nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Komisiji je žalbu podneo dr Božidar Mitrović, predsednik Organizacionog odbora Međunarodne naučne konferencije „Na izvorištu kulture i nauke“, tvrdeći da je NIN objavljivanjem teksta kolumniste lista Milete Prodanovića, prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije iz odeljaka: Istinitost izveštavanja, Nezavisnost od pritisaka i Odgovornost novinara.

Podnosilac žalbe naveo da su list, njegov glavni urednik i autor teksta (eseja), „izveštavajući sa izložbe Neprekidnost umetnosti Lepoenskog vira i Vinče“, ponovo istupili protiv konferencije „Na izvorištu kulture i nauke“ „očigledno naručenim člankom“ koji potpisuje „suprug direktorke Muzeja grada Beograda Mileta Prodanović“. Sporni tekst, u kojem po mišljenju ponosioca žalbe, nema nikakvih elemenata naučnosti da bi se mogao smatrati esejom, predstavlja nepotpuni prikaz „okolnosti koje nisu mogle biti nepoznate Prodanoviću, s obzirom da je suprug direktorke“.

NIN nije odogovorio na navode podosioca žalbe, a članovi Komisije za žalbe su ocenili da iznošenjem svog mišljenja o naučnim dometima izložbe

„Neprekidnost umetnosti Lepenskog vira i Vinče“ autor teksta nije nije povredio obavezu istinitog izveštavanja. Objavljeni tekst nije izveštaj sa događaja, već autorov lični stav o izložbi. Kako je i samom opremom teksta jasno naznačeno da nije reč o izveštaju, već o eseju, ispoštovana je odredba Kodeksa novinara Srbije da se mora našpraviti jasna razlika između činjenica koje se prenose i komentara, koji dozvoljavaju autoru da slobodno iznosi svoje stavove. Komisiji takođe nisu pruženi nikakvi dolazi da je autor teksta bio prisiljen ili izložen bilo kakvim pritiscima da objavi ovakav tekst, pa je Komisija jednoglasno zaključila da Kodeks novinara nije prekršen ni po ovom osnovu. 

Odluka komisije biće objavljena i na veb sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi