Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Branislavi Milunov „Pera Todorović"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 05. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Branislavi Milunov „Pera Todorović"

Nekadašnja novinarka „Studija B“ Branislava Milunov ovogodišnja je dobitnica nagrade Udruženja novinara Srbije (UNS) za feljton „Pera Todorović“. Nagradu je dobila za feljton „Slušate sada Studio B“ koji je objavljen u dnevnom listu „Danas“, a prenosi ga i sajt UNS-a.

Feljton Branislave Milunov žiri je ocenio kao pitko novinarsko štivo koje zbog opisa kako je izgledalo novinarstvo zaslužuje da bude novinarski udžbenik.

„Kao jedino sačuvano svedočanstvo o „radijskoj revoluciji“ Studija B, ovaj feljton je važan dokument o mediju koji je za mnoge slušaoce bio peti član porodice. Zbog toga što mlađim generacijama prikazuje kako su nekad radili velikani novinarske profesije, zaslužuje da bude udžbenik novinarstva u Srbiji“, dodaje žiri koji je jednoglasno odlučio da nagradu dobije Milunov.

Branislava Milunov je, kako se navodi u obrazloženju, pažljivo sakupila sve uspomene na radio, koji je bio simbol vremena, pomerao standarde i modernim izrazom osvajao slušaoce.

„Pišući čisto novinarski, Milunov je stvorila pitku novinarsku priču, koja stilski podseća na rad Pere Todorovića. Zbog zanimljivih i duhovitih detalja, feljton se čita u jednom dahu“, ističe žiri.

U užem izboru, pored nagrađenog, bili su i feljtoni Milivoja Pavlovića „Osam decenija Stojanke majke Knežopoljke“ i Đorđa Miloševića „Vladari Kremlja i njegovi taoci“.

 

O nagradi je odlučivao žiri koji u sastavu Branislava Džunov Stošić (predsednica), Vera Korponaić, Dragoljub Stevanović, Bogdan Vranješević i Živojin Rakočević.

Nagrada će Branislavi Milunov biti uručena u sredu, 17. maja u 12 sati u Novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama kraj Smederevske Palanke. Novinarsku kuću u rodnom mestu Pere Todorovića podigao je UNS sa Zavičajnim društvom „Vidovača“ i Skupštinom opštine Smederevska Palanka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi