Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Posle skoro pola veka nedeljnik „Vršačka kula“ prestao da izlazi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 05. 2023.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Posle skoro pola veka nedeljnik „Vršačka kula“ prestao da izlazi

Vrščani koji su pretposlednjeg dana decembra kupili lokalni nedeljnik „Vršačku kulu“ verovatno nisu ni slutili da u rukama drže poslednji broj štampanog izdanja ovog lista. U elektronskom obliku izašla su tri januarska broja. Da su vlasnici i zaposleni uspeli da objave još jedan, bio bi rođendanski - obeležio bi 48 godina neprekidnog izlaženja.

Vlasnici kažu da su novine godinama pravile gubitke, a zaposleni da 20 meseci nisu primili platu, odnosno minimalac od nešto više od 30 hiljada dinara. I tako su novinari završili na birou za nezaposlene, a vlasnicima su ostali neizmireni dugovi. Inače „Vršačka kula“ je jedan od najstarijih medija u Vojvodini. Prvi broj objavljen je 6. oktobra 1967. godine.

Branislav Josimov, do pre nekoliko meseci direktor „Vršačke kule“ kaže za UNS da je Srđan Vučurević, najveći akcionar finasirao štampanje lista poslednjih godina. Međutim, kada Vučurević nije mogao više da plaća štampanje novina, a drugih izvora finansiranja nije bilo, nedeljnik „Vršačka kula“ prestao je da izlazi. 

Prema saznanjima UNS-a, lokalna samuprava je pomagala ovaj list. Na medijskom konkursu 2022. godine projekat „Vršačke kule“ podržan je od Grada Vršca sa 1.2 miliona dinara.

Poređenja radi, Vršačka kula samo za poreze i doprinose godišnje je plaćala oko milion dinara. Prošle godine na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dobili su 300 hiljada dinara.

Više godina unazad ovaj loklani list je na medijskim konkursima dobijao ukupno nekoliko stotina hiljada dinara od Pokrajine i okolnih opština, ali ta sredstva ni približno nisu bila dovoljna da list sa petoro zaposlenih finansijski opstane.

Akcionari neće dugove

Najviše akcija u firmi koja je izdavač „Vršačke kule“ ima Srđan Vučurević, 49 odsto. Miodrag Nikolić je vlasnik 21 odsto akcija,.

Na pitanje UNS-a zašto „Vršačka kula“ više ne izlazi Vučurević odgovara: „Zato što pravi minuse“.

„Te novine prave minus zadnjih 15 godina. To je sve gospodin Vučurević plaćao. Da bi oni bili bajni novinari koji su delili džabe novine. Pre neki dan sam dobio dopis od direktora da je dao otkaz. Nisam bio tamo šest godina, plaćao sam, ali sada nemam više. Ostali vlasnici neće da daju pare. Neko treba da im da 250 hiljada dinara mesečno da bi oni primali plate. Za deset godina napravili su minus od 200 hiljada evra. Mene su obavestili kada su prestali da izlaze“, kaže Vučurević.

Dodaje da ne može da zakaže skupštinu akcionara jer nema natpolovičnu većinu akcija, a da ostali akcionari nisu zainteresovani za novine.

Preostalih 30 odsto kapitala , po evidenciji Agencije za privredne registre pripada Akcionarskom društvu Beograd (15.34 odsto akcija), a ostatak od 15-ak odsto deli osam malih akcionara, od kojih većina ima manje od jedan odsto vlasništva u Novinsko-izdavačkom društvu Vršačka kula, koje je izdavač novina.

Konzorcijum koji je kupovao medije u Vojvodini 

Konzorcijum koji je tokom privatizacije medija kupovao lokalne novine u Vojvodini formiralo je preduzeće Vojvodina info. 

U konzorcijumu su bili Dušan Stupar, biznismen iz Beograda, Nenad Rončević, preduzetnik iz Novog Sada, Srđan Vučurević, vlasnik ranijeg novosadskog „In radija“, Predrag Mališanović i Miodrag Nikić, raniji vlasnik novosadskog Građanskog lista, koji je potom premenio ime u „Nacionalni građanski“. 

U vreme kupovine, članovi konzorcijuma govorili su da im je namera da ukrupne lokalne medije u jednstvene novine na tržištu Vojvodine, kako bi sa tiražom postali ozbiljna firma. 

Na aukcijskim prodajama članovi konzorcijuma postali su vlasnici 70 odsto kapitala Somborskih novina (21 milion dinara), Kikindskih (630 hiljada dinara), lista Zrenjanin (54 miliona dinara), Vršačke kule (360 hiljada dinara) i Nedeljnih novina iz Bačke Palanke (7.8 miliona dinara). 

(izvor: „Vojvođanski mediji-politički kompromis ili profesionalno izveštavanje, NDNV)

Mali akcionari nisu bili zainteresovani za probleme „Vršačke kule“, verovatno zato što novine nikada nisu poslovale sa profitom iz koga bi se mogle isplaćivati dividende.

 „Vršačka kula“ već četiri meseca ne izlazi. Firma nije ugašena, da li će uslediti likvidacija ili stečaj odlučiće akcionari

 „Naša sudbina se ne razlikuje od većine lokalnih medija u Srbiji. Ko pita male medije u Srbiji kako preživljavaju“, zaključuje Josimov. 

Štrajk u “Somborskim“ zbog neisplaćenih zarada 

Početkom marta u „Somborskim novinama“ čiji je većinski vlasnik i najveći akcionar „Vršačke kule“ Srđan Vučurević zaposleni su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada za decembar i januar.

"Sutrašnji broj "Somborskih novina" ni po čemu ne zaslužuje da se nazove brojem, jer se osim čitulja, malih i poslovnih oglasa, u njemu neće moći pronaći druge informacije značajne za građane, iz razloga što su zaposleni u „Somborskim novinama“ jednoglasno odlučili da pokrenu štrajk", saopštili su tada zaposleni u ovom listu.

Nakon što je Srđan Vučurević zaposlenima isplatio u gotovini novac koji im firma duguje kao zaostalu neto zaradu za januar i preko tekućih računa deo zaostale zarade za decembar, štrajk je prekinut. Zaposleni u Somborskim novinama su zabrinuti da li i njima preti sudbina „Vršačke kule“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi