Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Smrt Slavka Ćuruvije ne sme ostati trajni pečat na savesti društva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 04. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Smrt Slavka Ćuruvije ne sme ostati trajni pečat na savesti društva

"Istina je naša pobeda" – bila je poruka šetnje povodom 24 godine od ubistva Slavka Ćuruvije kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina građana. Novinari i građani krenuli su trasom poslednje šetnje Slavka Ćuruvije od restorana "Kolarac" do mesta na kome je ubijen u Svetogorskoj 35, gde su položili vence i zapalili sveće.

 

Predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Slavko Ćuruvija Fondacije su na čelu kolone nosili transparent kojim su i poručili da je istina njihova pobeda.

Skupu je prisustvovalo i nekoliko predstavnika međunarodnih organizacija, među kojima je bila i predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever, koja je rekla da je došla kako bi podržala novinare u Srbiji. Sever je istakla da je najvažnija organizovana podrška novinarima, kako bi bili zaštićeni od sve češćih napada.

"Novinari u Srbiji su i dalje pod udarom napada, pretnji i organizovanih hajki. Slavko Ćuruvija, pokojni kolega, takođe je bio usred takvih hajki pre nego što je ubijen. Zato je sada na ovom mestu najvažnije poručiti – pružamo podršku i izjavljujemo saučešće porodici, prijateljima, koleginiciama i kolegama. Da se nikada ovo više ne ponovi i da pravda ugleda svetlost dana", dodala je.

Ukoliko ne bude pravde za Slavka Ćuruviju, kako je rekao predsednik UNS-a Živojin Rakočević, njegova smrt će ostati trajni pečat na savesti društva.

 

"Smrt Slavka Ćuruvije je prelomni trenutak u našem novinarstvu i ukoliko ona ne bude rešena po pravdi, nećemo mnogo toga očekivati od istrage i pravde za Milana Pantića, Dadu Vujasinović. Koliko će nam tek nade nedostajati za 17 ubijenih, otetih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji – Srba, Albanaca i stranaca", dodao je Rakočević.

Da bi pravična presuda bila znak da u Srbiji ne mogu nekažnjeno da se ubijaju novinari istakao je i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, dodavši da se sve češće dešavaju napadi i pritisci na novinare.

 

"Sudbina Slavka Ćuruvije i drugih naših koleginica i kolega koji su tragično završili opominje nas ne samo da moramo da ispravimo nepravdu i da istražimo sva ta ubistva nego i da stvaramo društvo u kojem će se novinarski rad poštovati i u kojem će novinari moći bezbedno da rade svoj posao", rekao je.

O značaju pravosnažne presude koja se uskoro očekuje govorio je i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

"Mislim da je to veoma važan trenutak u istoriji srpskog novinarstva – da se na ovom primeru pokaže da nasilje i pretnje nad novinarima i ubistva novinara nikada neće proći nekažnjeno, koliko god godina prošlo. U ovom slučaju, ubistvo Slavka Ćuruvije će posle 24 godine doživeti svoj epilog na sudu i očekujem da se isto dogodi i sa ubistvom Milana Pantića, razjašnjavanjem smrti Dade Vujasinović i mnogih drugih slučajeva", rekao je Matić.

Dodao je da će medijska zajednica nastojati da svakodnevni pritisci, pretnje i napadi ne prođu nekažnjeno.

Podsetimo, Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živeo, u današnjoj Svetogorskoj ulici.

Očekuje se odluka Apelacionog suda o žalbama na drugu prvostepenu presudu Specijalnog suda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi