Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Milan Petrović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 04. 2023.

Autor: D.S. Izvor: UNS

Preminuo Milan Petrović

Dopisnik "Politike" iz Rumunije i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Milan Petrović preminuo je u Bukureštu u 98. godini.

Milan Petrović je rođen u Beogradu 1925. godine. Pod optužbom da je u bliskim vezama sa ćerkom jednog sovjetskog generala preplivao je Dunav i prebegao  u Rumuniju 1948. godine.

Radio je u tek osnovanoj radio stanici "Slobodna Jugoslavija" koja je delovala pod patronatom Sovjetskog Saveza. Kasnije, 1954. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, bio je urednik u Jugoslovenskoj redakciji "Radio Bukurešta".

Ostaće upamćen po svojoj upečatljivoj životnoj biografiji i velikom broju novinskih tekstova koje je pisao prvo za Večernje novosti, a potom do kraja života za Politiku. Sa kolegom iz Radio Beograda Dragoslavom Simićem objavio je knjigu o svom profesionalnom životu "Dražesni KGB javi se" u izdanju UNS-a, 2009. godine. Udruženje novinara Srbije dodelilo mu je nagradu za životno delo 2010. godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

13.04.

2023.

Vasa Barbu [neregistrovani] u 21:31

Komentar

Preveo sam knjigu Milan Petrovića i Dragoljuba Simiča 2010. Objavljena je u saradnji izdavačka "Libertatea" Pančevo i "Paideja" Bukurešt. Knjiga je imala promocije u junu 2010 u Bukureštu, a u oktobru u Beogradu

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi