Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Bliži se godišnjica smrti Dade Vujasinović: Slučaj otvoren, napretka nema
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 04. 2023.

Autor: A.M, A.N, M.S. Izvor: UNS

Bliži se godišnjica smrti Dade Vujasinović: Slučaj otvoren, napretka nema

Ubistvo, samoubistvo ili nesrećan slučaj – mogući su uzroci smrti Dade Vujasinović o kojima se govori i danas, uoči 29. godišnjice njenog stradanja, dok novih informacija nema. Na platformi Human rights channel Saveta Evrope slučaj smrti Dade Vujasinović svrstan je u one u kojima možda nije sprovedena efikasna istraga o napadima na novinare.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da nije obavešten o novim aktivnostima tužilaštva.

„Mislim da tužilaštvo drži ovaj slučaj otvorenim ali da nema proaktivnosti“, rekao je Matić.

Dodao je da ni Komisija za istraživanje ubistava novinara nema novih saznanja koja bi pomogla napretku u rešavanju slučaja smrti Dade Vujasinović.

Da je neophodno načiniti pomak podsećaju i partnerske organizacije Platforme Saveta Evrope u novom izveštaju „Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu”, u kome je ime novinarke Duge svrstano u spisak 26 nekažnjenih zločina nad novinarima.

O važnosti podsećanja na njeno stradanje govori i Veran Matić koji ističe da je bitno da novinari istražuju i izveštavaju o ovoj temi.

„Zainteresovanost novinara i istraživački rad su izuzetno važni. Verujem da je ova tema značajna za svaku generaciju novianrki i novinara, da se pozabave različitim aspektima, istražuju i stalno aktuelizuju temu“, rekao je Matić za UNS.

Podsetimo, Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine. Prvobitna  verzija događaja bila je da je  novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije, nalazima Forenzičkog instituta u Hagu uzrok smrti novinarke doveden u pitanje. Prema njihovom izveštaju smrt je mogla da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

U jednom intervjuu, neposredno pred smrt, izjavila je:

„Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesrećan slučaj“.

Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik 1987. godine.

Novinarsku karijeru je započela u „Privrednom pregledu“, a nakon toga je pisala autorske tekstove za list „Duga“, gde je 1993. godine postala član uređivačkog kolegijuma.

U profesionalnoj karijeri Dade Vujasinović ostali su istraživački tekstovi i reportaže o ratnim događajima u Jugoslaviji i političkim događajima u Srbiji. Za reportaže sa ratišta dobila je nagradu Udruženja novinara Srbije (UNS) „Svetozar Marković“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi