Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Apelacioni sud ukinuo pritvor, Zlatanović od juče na slobodi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 04. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Apelacioni sud ukinuo pritvor, Zlatanović od juče na slobodi

Apelacioni sud u Beogradu odlučio je da se uredniku portala Srbin info Dejanu Zlatanoviću ukine pritvor, nakon čega je juče kasno popodne pušten na slobodu. Time je Apelacioni sud preinačio rešenje Višeg suda koji je Zlatanoviću nakon tridesetodnevnog pritvora produžio pritvor na još mesec dana.

Zlatanović je uhapšen 15. februara, kada je izveštavao sa protesta ispred Predsedništva Srbije i bio jedan od govornika na tom skupu. Protiv njega je podneta krivična prijava u kojoj je navedeno da se tereti za krivično delo “pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja”.

Apelacioni sud je usvojio žalbe branilaca i naveo da se u njima opravdano ukazuje na to da obeležja krivičnog dela za koje je Zlatanović okrivljen ne mogu biti osnov za određivanje niti za produžavanje pritvora. Za osnovano određivanje ili produžavanje pritvora neophodno je, navodi se, postojanje konkretne opasnosti da će okrivljeni uskoro ponoviti krivično delo.

Prvostepeni sud je, kako se navodi, prilikom donošenja odluke da se Zlatanoviću produži pritvor uzeo u obzir niz radnji koje je on načinio. Ovim radnjama je, dodaje se, Zlatanović pokazao „naročitu upornost i visok stepen organizovanosti i da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni javno pozivao na izvršenje krivičnog dela koje mu se u konkretnom slučaju stavlja na teret“.

Ovako dati razlozi, odlučio je Apelacioni sud, ne mogu biti dovoljni za pritvor s obzirom na to da Zlatanović nikad nije osuđivan.

Po stavu sudskog veća Apelacionog suda u sastavu Nada Hadži-Perić (predsednica), Dragan Ćesarović i Zoran Đorđević (članovi) , prvostepeni sud razloge za meru pritvora određenu Zlatanoviću zasniva na bitnim obeležjima krivičnog dela za koja je osnovano sumnjiv, što nije dovoljno za određivanje ili produženje pritvora.

Ova odluka Apelacionog suda odnosi se i na Damnjana Kneževića, koji je okrivljen za isto delo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi