Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Mirko Jakovljević, nekadašnji član Uprave UNS-a i višedecenijski novinar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 03. 2023.

Autor: Ranko Milosavljević Izvor: UNS

Preminuo Mirko Jakovljević, nekadašnji član Uprave UNS-a i višedecenijski novinar

Istaknuti novinar, književnik i medijski pedagog dr Mirko M. Jakovljević (57) preminuo je jutros u Kolašinu, posle duge i teške bolesti.

Bio je višedecenijski član Udruženja novinara Srbije i u dva mandata, od 2001. član Uprave.

Mirko M. Jakovljević rođen je 8. avgusta 1965. godine u Žagubici, u porodici prosvetnih radnika, koji su u tom gradu bili na službi. Osnovnu školu završio je u Ribaru, a gimnaziju u Jagodini. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerzitsta u Beogradu, na kome je magistrirao i doktorirao.

Profesionalnu karijeru započeo je 1993. godine u  Radio-televiziji Srbije, kao reporter TV Centra Jagodina, zatim novinar i urednik u TV Centru RTS u Kragujevcu.

Od 2002. do 2004. godine bio je glavni i odgovorni urednik TV K9 Kragujevac. Godine 2004. osnovao je MJ PRESS Productin,  nezavisnu TV koja je do 2009. snimila i emitovala 255 autorskih emisija TV magazina "Svitac".

Bio je vlasnik i glavni i odgovorni urednik TV Lider u Kragujevcu. U školi novinarstva "Čin", koja je radila u saradnji sa UNS-om, bio je angažovan kao predavač-demonstrator stručnih, novinarskih predmeta.

Posle preseljavanja iz Kragujevca  u Crnu Goru, godine 2009. pokrenuo je novine pod nazivom "Kolašinske novosti”, a 2015. „Novine sjevera“ čiji je glavni urednik i „Planinarske novine“ Crne Gore gde je zamenik glavnog i odgovornog urednika.

Pisao je književne kritike za Kulturni dodatak podgoričkog dnevnika "Pobjeda”.

Autor je dokumentarnih filmova: "Putevi koji pišu Boža Bulatovića”, "Istorijat lokalnih štampanih medija u Crnoj Gori - kulturološke konsekvence", "Mirisom cveća protiv opijata", „Vjetar vjekova-Mihailo Lalić".

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima Druge godišnje nagrade Udruženja novinara Crne Gore za 2013. godinu i nagrade Ministarstva kulture Crne Gore za serijal priloga o integraciji Roma u crnogorsko društvo za 2013. godinu.

Autor je više od deset knjiga, nekoliko desetina naučnih radova, koji su se bavili medijskom sferom, pitanjima kulture, ekologije...

Poslednjih pet godina Mirko Jakovljević je bio angažovan kao nastavnik na Visokoj školi za komunikacije iz Beograda, gde je u zvanju docenta predavao medijske predmete.

Iza sebe je ostavio suprugu dr Jelenu Zindović i ćerku Milicu.

Sahrana dr Mirka M. Jakovljevića, prema njegovoj poslednjoj želji, biće obavljena danas u Poljima kod Mojkovca, u krugu najuže rodbine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi