Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Radi Komazec uručen „Tesla pasoš“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 03. 2023.

Autor: Slavica Đukić/UNS Izvor: Jedinstvo/UNS

Radi Komazec uručen „Tesla pasoš“

Novinarki i direktorki „Jedinstva“ Radi Komazec je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na svečanosti povodom obeležavanja "Tesline godine Teslinog naroda", održanoj u Muzeju srpske diplomatije, uručio diplomatski "Tesla pasoš", nakon čega je Komazec postala ovogodišnji "Tesla ambasador".

Rada Komazec je rekla da će i ubuduće raditi na promociji lika i dela Nikole Tesle.

„Postati ambasador najvećeg ambasadora na svetu je, naravno, ogromna čast i za mene i za naše "Jedinstvo". Kada se ono što napišete čita od Kosova i Metohije do Amerike znači da vaš rad nije uzaludan i da se ceni kvalitet i znanje. Naš Tesla nije umro. On je svuda oko nas , sa svim narodima sveta, u temeljima civilizacije.  Na njegovim pronalascima  bazira se tehničko - tehnološki napredak čovečanstva.  Pored  700 pronalazaka srpski genije širio je  ljubav. A šta bi drugo i činilo ličko dete  iz pravoslavne svešteničke porodice?“, rekla je Komazec.

Rada Komazec je već nagrađena od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije  za najbolju reportažu napisanu o Nikoli Tesli.

Ministar Dačić je na inicijativu srpske naučne dijaspore 12. januara na dan kada je Tesla 1895. godine na Nijagarinim vodopadima pustio u pogon prvu hidrocentralu na planeti i osvetlio čovečanstvo, proglasio "Teslinu godinu Teslinog naroda". Obeležavanje "Tesline godine Teslinog naroda" ima za cilj promociju dostignuća Nikole Tesle, američkog inovatora srpskog porekla i srpske naučne dijaspore, kao i jačanje odnosa Srba i Amerikanaca - Teslinog naroda.

Dačić je u okviru javne i naučne diplomatije Tesla diplomatske pasoše uručio prvim Amerikancima, pripadnicima Teslinog naroda sa Prinston i Kolumbija Univerziteta koji su Fulbrajtovi stipendisti i borave u Beogradu i Londonu na Kembridž univerzitetu, a nakon što su obavili stažiranje u Beloj kući.

Ministarstvo spoljnih poslova je 14. marta  ugostio i studente sa  Univerziteta  Prinston iz SAD, a njihovi predstavnici su, takođe, postali  "Tesla ambasadori"

Prvi imenovani ambasador Tesline godine Teslinog naroda je David Vujić, poslednji iz grupe srpskih inženjera Serbo 7, Apolo11, NASA svemirske agencije i počasni predsednik Tesla naučne fondacije iz SAD. Za ambasadore su imenovanii Dejan Ilić, čuveni inovator sa 680 registrovanih patenata, legenda Holivuda i ambasador Fudbalskog saveza Srbije Den Tana, američka pijanistkinja srpskog porekla Marina Arsenijević, kompozitor i autor Tesline Rapsodije za Teslin narod, čuvena britanska producentkinja srpskog porekla Gabrijela Tana iz Londona i mnogi drugi, čija će imena biti objavljivana tokom Tesline godine.

Svečanost uručivanja pasoša organizovana je u foajeu Nikole Tesle u Muzeju srpske diplomatije, unutar Kabineta nobelovca Ive Andrića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi