Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Forme kao koncepti“ Branislava Strugara u Galeriji Grafičkog kolektiva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 03. 2023.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

„Forme kao koncepti“ Branislava Strugara u Galeriji Grafičkog kolektiva

„Ovi snimci nastali su iz potrebe da likovnim jezikom izrazim svoja osećanja. Kod stvaranja takvih dela sloboda u pristupu radu je potpuna. Nema zadatka i namene, samim tim ni usmerenja ili ograničenja“, navodi Branislav Strugar u katalogu za izložbu „Forme kao koncepti“ koja će biti otvorena 20. marta u Galeriji Grafičkog kolektiva.

Nije običaj da se u ovoj galeriji održavaju izložbe fotografija, ali po rečima istoričarke Milene Marjanović, Strugarove fotografije često liče na grafike.

„Njegovo delo uvodi u širi kontekst razmišljanje o tome šta se sve fotografijom može saopštiti, u potrazi za formom koja gradi sadržaj. Izbor fotografija koje teže apstrakciji, poetskoj ili geometrijskoj, uvek polazeći od prirode, to jest pejzaža /predela ili detalja, govori nam da fotografija, poput drugih likovnih umetnosti, takođe može biti previzualizovana: da pre nego što se fotografija snimi, fotograf u svojoj svesti formira određeni menalni model kojim se rukovodi ’putujući’ pejzažom“, navodi Marjanović u katalogu za izložbu.

U Galeriji Grafičkog kolektiva biće prikazane 43 fotografije koje predstavljaju izbor od 300 Strugarovih radova nastalih tokom 50 godina njegovog fotografskog i izlagačkog rada, a koje su objavljene u monografiji „Fotografske ekspresije“.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 20. marta u 19 sati u Galeriji Grafičkog kolektiva (Dragoslava Jovanovića 11). Izložba će biti otvorena do 7. aprila. 

Branislav Strugar je rođen u Beogradu 1949. godine. Bavi se fotografijom od 1968. godine. Učestvovao na 107 izložbi i na njima osvojio preko 40 nagrada i diploma. Ima zvanje majstora Foto saveza Jugoslavije.

Profesionalno se bavi fotografijom od 1974. godine. Više od dve decenije radio je kao fotoreporter u TV Beograd. Godine 1996. napušta stalnu službu  i dobija status samostalnog umetnika fotografije.

Objavio je oko 10.000 fotografija u časopisima, domaćim i inostranim, knjigama, snimao za plakate, kalendare, turističke prospekte i propagandne materijale. Uradio je 14 autorskih foto-monografija.

Pored učešća na likovnim izložbama, bio je član žirija na izložbama fotografija, učestvovao je na likovnim kolonijama i držao predavanja.

Imao je 25 samostalnih izložbi.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i Udruženja novinara Srbije (UNS).

Godine 2002. dodeljeno mu je zvanje Istaknutog umetnika fotografije ULUPUDS-a, a 2008. godine dobio je NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO “za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju primenjenih umetnosti i dizajna”.       

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi