Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene nagrade UNICEF-a za najbolje medijsko izveštavanje o deci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 11. 2012.

Izvor: UNICEF

Uručene nagrade UNICEF-a za najbolje medijsko izveštavanje o deci

Priznanje za profesionalne i etične izveštaje o nasilju nad i među decom dodeljeno novinarkama Radio Zrenjanin, TV Pirot i dnevnog lista Pres. UNICEF je i ove godine na Svetski dan deteta i godišnjicu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, dodelio godišnja priznanja predstavnicima štampanih i elektronskih medija za profesionalno i etično izveštavanje o deci i dečijim pravima. Nagrada se dodeljuje od 2004. godine.

 


Tematska kategorija konkursa ove godine bila je nasilje nad i među, sa fokusom na nasilje u školi.

Stručni žiri, koji su činili ugledni novinari Olja Bećković, Branka Otašević, Zoran Panović, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski i savetnica za odnose sa javnošću UNICEF-a Jadranka Milanović, doneo je odluku da nagrade pripadnu Ani Mitić, novinarki za tekst “Nijedno dete više ne sme da nastrada zbog nasilja u školi” objavljen u listu Pres; novinarki Dragici Pavlov Krstić za televizijski prilog o vršnjačkom nasilju u emisiji “Sa Vanjom i Vladom” emitovanom na Televiziji Pirot; i Svetlani Toškov, novinarki Radio Zrenjanina, za emisiju “Nasilje u školama – poput borbe vukova”.

Nagrada za najprofesionalnije izveštavanje sadrži specijalno UNICEF priznanje - plaketu i medalju, a kompanija Telenor, dugogodišnji korporativni partner UNICEF-a u Srbiji, za svakog dobitnika je obezbedila po Telenor Touch Pad tablet i karticu sa neograničenim internetom na godinu dana. Nagrade su uručile Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i Marija Vujanić, menadžer za komunikacije kompanije Telenor.


Iz obrazloženja žirija:

Tekst autorke Ane Mitić podseća na godišnjicu smrti dečaka Alekse Jankovića koji se ubio zbog šikaniranja u školi. Pisan je s jakim emocionalnim nabojem, ali bez senzacionalizma. Glavni cilj mu je da se pošalje jasna društvena poruka izražena i u naslovu koji glasi: "Nijedno dete više ne sme da nastrada zbog nasilja u školi".

Prilog autorke Dragice Pavlov Krstić, emitovan u emisiji „Sa Vanjom i Vladom“ na televiziji Pirot, poseduje kreativan, inteligentan i duhovit pristup ozbiljnoj i teškoj temi. Opredeljenjem da se o nasilju uopšte, posebno o međuvršnjačkom, govori vedro, delimično kroz igru, autorka je postigla neuobičajen ali snažan efekat.

Prilog autorke Svetlane Toškov “Nasilje u školama – poput borbe vukova” predstavlja inovativan odnos prema delikatnoj temi i na neuobičajen način uvodi slušaoce u problematiku. Ovaj novinarski rad u prvi plan stavlja pitanje da li svi akteri koji rade sa decom ili brinu o njima: škola, nastavnici, roditelji, uvek znaju šta se sa decom i među mladima zbiva i šta su pravi uzroci njihove povremene agresivnosti.

Nagrađeni radovi su razmatrani na osnovu kriterijuma promovisanja dečijih prava i opštih profesionalnih novinarskih kriterijuma izveštavanja, uključujući kvalitet izveštavanja, etičnost, javnu korist, kao i da li se materijal može smatrati inicijatorom pozitivnih promena u društvu i promena društvenih normi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi