Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nekadašnji ministar za kulturu i informisanje Vukosavljević: Pritvor za konfuznu i paradoksalnu opasku pogrešna i zabrinjavajuća odluka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 02. 2023.

Autor: Vladan Vukosavljević Izvor: Fejsbuk profil Vladana Vukosavljevića/UNS

Nekadašnji ministar za kulturu i informisanje Vukosavljević: Pritvor za konfuznu i paradoksalnu opasku pogrešna i zabrinjavajuća odluka

Na svom Fejsbuk profilu nekadašnji ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević objavio je stav o određivanju pritvora od 30 dana uredniku portala Srbin.info Dejanu Zlatanoviću koji prenosimo u celosti.

Ako je verovati medijskim navodima, novinaru D.P. Zlatanoviću se na teret stavlja da je na javnom skupu izjavio: "Ko potpiše-njega ubiše".

Da li ga osim ove izjave, tužilaštvo tereti za još neke izrečene stavove ili izvršene radnje, nije mi za sada poznato.

Ako nema drugih spornih stvari, odrediti novinaru 30 dana pritvora samo zbog ove, ovako navedene izjave, pogrešna je i opasna odluka za demokratiju i slobodu govora.

Inkriminisana rečenica gramatički je pogrešno sklopljena pa je posledično neprecizna i nejasna.

Glagol "ubiti" je u aoristu, dakle odnosi se na prošlost i na neku svršenu radnju, pa je zato i cela poruka u logičkom debalansu. Čak ni razbokorena kreativnost tužilaštva ne može ovako izgovorene reči da prekomponuje u pretnju koja se odnosi na neko buduće činjenje. Paradoks je neispravljiv.

Takođe a i jednako važno je to što se ovako izgovoren stav odnosi na bilo kog ("ko") neodređenog subjekta u budućnosti, koji bi nešto potpisao.

Tu dolazimo i do nove značenjske i logičke zamke u koju tužilaštvo sa obe noge upada. "Ko" potpiše "šta"?

Priznanicu, predugovor, ugovor, dogovor, sporazum, pismo o namerama, memorandum, protokol? Šta bi trebalo da u budućnosti potpiše neki neodređeni subjekt koga je taj čin već u prošlosti ubio?

Osim toga nejasno je i kako je stradao (u prošlosti) odnosno kako je ubijen. Moralno, etički, politički, logički, gubitkom poverenja, fizički?

Imajući u vidu konkretne okolnosti, prirodu skupa i teme, može se pretpostaviti da se u širem smislu, na konfuzan način, mislilo na neku neodređenu osobu koja bi u budućnosti potpisala nešto nepovoljno za državu i narod.

Onda bi nju navodno snašlo nešto u prošlosti, što nas opet odvodi pravo u prostor kvantnih fenomena i nekauzalnosti, a udaljava od nadležnosti i kapaciteta tužilaštva.

Odrediti čoveku 30 dana pritvora za konfuznu i paradoksalnu opasku, za koju i dete može da ustanovi da se ne odnosi ni na jednu konkretnu osobu već samo na potencijalno neodređeno veliki broj mogućih subjekata, pogrešna je i zabrinjavajuća odluka, koju bi valjalo ispraviti dok je vreme.

Takođe, ostaje nam samo da pretpostavimo sa kojom pameću, logikom i revnošću bi tužilaštvo i sud postupali da je istu takvu navedenu rečenicu izgovorio neko od novinara miljenika zapadnih ambasada i korifeja drugosrbijanštine u ovoj zemlji. Da li bi se zbog identične izjave u zatvoru našli npr. Teofil Pančić, Zoran Kesić i slični, ili bi naše preduzimljivo i maštovito tužilaštvo i sud upali u ledeni zabran autocenzure i na sam pomen njihovih imena?

Mislimo i o tome...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi