Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sa uručenja nagrada UNS-a na Kosovu: Važno je videti šta je medijska zajednica ponudila publici i profesiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

31. 01. 2023.

Autor: Radio Kim/ O.M, A. N. Izvor: Radio Kim /UNS

Sa uručenja nagrada UNS-a na Kosovu: Važno je videti šta je medijska zajednica ponudila publici i profesiji

„Sušitina je u vrednovanju i ocenjivanju onoga što se različitim žanrovima naše profesije stvaralo. Veoma je važno da se u toj žanrovskoj podeli vide napredak, rezultati i sve što je medijska zajednica ovog prostora ponudila svojoj publici i svojoj profesiji“, rekao je predsednik UNS-a Živojin Rakočević danas na uručenju godišnjih nagrada Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

U kategoriji radijskog novinarstva nagradu žiri je odlučio da nagradu podele novinarka Radija Kim Aleksandra Arsić Ćirković za priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“ i novinarka Radija Mitrovica Sever Ivana Vanovac za reportažu „Dudin krš – simbol kršne Dudine tuge“.

Radijski prilog Aleksandre Arsić Ćirković prema oceni žirija, verno je dočarao strahote koje su snašle dve romske porodice kojima su poplavljeni domovi.

„Da muka na muku ide, život neprestano dokazuje, a novinarsko je umeće da se ti mučni prizori, bez slike, samo rečima i tonom, dočaraju građanima koji nisu bili na licu mesta. Vapaje za pomoć od porodica koje su u danu sve izgubile autorka prenosi do nadležnih, kojima ukazuje na problem i potrebu da pomognu, što je i posao dobrih novinara, ali nažalost, ta naša misija ne urodi uvek plodom“, navodi se u obrazloženju.

Arsićeva je istakla da joj je nagrada posebno draga jer dolazi od udruženja čiji je višegodišnji član.

„Nagrađenom pričom sam želela da skrenem pažnju javnosti, a pre svega predstavnika institucija i onih koji imaju moć u svojim rukama da učine nešto da se život Roma koji su ionako diskriminisani promeni na bolje“, rekla je.

Reportaža „Dudin krš – simbol kršne Dudine tuge“, autorke Ivane Vanovac prema oceni žirija, sadrži sve elemente kvalitetne reportaže: dobru temu, naraciju, dinamiku, novinarski izraz i prateću multimediju, pogotovo kada je reč o odabiru muzičke podloge koja priču prati i pojačava, dajući joj bogatstvo izraza.

„Priča koje je pobedila je lepa gradska urbana priča, a istovremeno i  je priča koja čuva sećanje, nostalgično, setno o jednom vermenu kada su i vrednosti bile drugačije, kada se zbog ljubavi skakalo sa krševa, kada su očevi bili toliko neutešni da su odlazili za svojom decom ubrzo. To je zaista jedna diva stara Mitrovačka priča koja je na ovaj način sačuvana i ja sam srećna zbog toga“, rekla je Vanovac.

Snimatelji produkcije New press iz Čaglavice Nebojša Đokić i Jovica Karadžić dobitnici su nagrade u oblasti televizijskog novinarstva za priču koja govori o životu ljudi u kontejerskom naselju na Padalištu u Gračanici i selu Topličane u opštini Lipljan, autorke Katarine Marinković.

„Kompozicija, dinamika snimaka, jasni i perfektno odabrani kadrovi, koji ulaze u samu srž neuslova i ljudske patnje, na žiri su ostavili jak utisak i potvrdili pravilo da slika govori više od mnoštva reči“, naveo je žiri u obrazloženju.

Nebojša Đokić se zahvalio Marinkovićevoj i čestitao kolegama za nagrade.

„Mi kamermani, snimatelji i montažeri nismo neki govornici. Da smo govornici bili bi ispred kamere. Hvala žiriju na dodeljenoj nagradi, hvala Udruženju novinara Srbije koje je omogućilo da dobijemo nagrade, hvala koleginici Katarini što nas je nominovala“, naveo je Đokić.

Nagrada u kategoriji štampanih i onlajn medija pripala je interent portalu „Gračanica onlajn“ za uređivanje. Kako je obrazloženo uređivački koncept ovog lokalnog medija izdigao se iznad ostalih pristiglih predloga. U ime urednice portala Anđelke Ćup nagradu je primila novinarka ovog medija Ana Marković.

„Gračanica onlajn je mali portal koji će uskoro, nadamo se biti još veći. Nas je svega petoro pored urednice Anđelke“, rekla je Markovićeva.

Za novinarske nagrade koje dodeljuje UNS na Kosovu predloženo je 25 radova u tri kategorije: televizijsko novinarstvo, novinarstvo na radiju i novinarstvo u štampi.

Članovi žirija bili su novinarka Politike i potpredsednica UNS-a Olivera Milošević (predsednica žirija), predsednik Društva novinara Vojvodine Predrag Rava, novinar Radio Aleksinca Milan Vlajić i predstavnik OEBS-a Svetislav Dimitrijević.

Predsednica žirija Olivera Milošević istakla je da je uverena da će dodela novinarskih nagrada u budućnosti postati tradicija i iznedriti još mnogo dobrih priča.

„Žiriju je uvek najteže, pogotovo kada odlučuje prvi put o nagradama kao što je danas slučaj ovde u Gračanici. Kada se neki proces odvija prvi put, podležno je i greškama potpuno nenamernim. Bili smo ograničeni brojem nagrada u nekoliko kategorija. Bilo je kvalitetnih reportaža, dobrih izveštaja. Mi smo u ove tri kategorije uložili veliki trud da nagradimo najbolje od pristiglih predloga“, navela je Miloševićeva.

Novinarske nagrade UNS na Kosovu dodeljuje ove godine prvi put u saradnji sa Misijom za organizacionu bezbednost i saradnju (OEBS).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi