Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Dobrivoje Urošević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 11. 2012.

Preminuo Dobrivoje Urošević

U Beogradu je juče u 79. godini preminuo Dobrivoje Urošević, jedan od doajena srpske fotografije. Rođen je u Brežđu kod Mionice.

Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi kao student prava, 1957. godine, u „Politici“. Ubrzo je postao jedan od vodećih fotoreportera i urednika fotografije u listu „Politika“ kao i u drugim izdanjima ove kuće.

 

Svoj veliki fotografski opus, koji čine fotografije najvažnijih događaja druge polovine dvadesetog veka ali i reportaže o svakodnevnom životu običnih ljudi, ostvario je u „Politici“ u kojoj je proveo punih pet i po decenija aktivno radeći i nakon odlaska u penziju. Bio je član UNS-a od 1959. godine.

Kremacija Dobrivoja Uroševića biće u ponedeljak, 12. novembra u 9 i 30 na Novom groblju u Beogradu a komemoracija u UNS-u, 14. novembra u 12 sati.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

13.11.

2012.

Momčilo R.Milačić,profesionalni novinar iz Beograda, član UNS-a i IFJ [neregistrovani] u 20:03

PRVI OKTOBAR 1963.

Prvi broj lista "Politika EKSPRESA", kao član( novinar pisac i urednik) OSNIVAČKO-POKRETAČKE REDAKCIJE ovog večernjaka u porodici POLITIKINIH dnevnika, pojavio se na kioscima širom bivše SFRJ, 1.oktobra 1963. godine , pa onaj ko je pisao tekst IN MEMORIAM o profesionalnom angažmanu pokojnog kolege Dobrivoja Uroševića, napravio je OMAŠKU tvrdnjom da je prvi profesionalni angažman , kao student prava, dobio " 1957. godine, u "Politici EKSPRESU" jer to, naprosto, nije bilo moguće , budući da se ovaj list pojavio ,posle jednomesečnih priprema i štampanja "u okviru KUĆE, za interne potrebe i analize"(tokom 30 dana meseca SEPTEMBRA),tek 1.10.1963. u javnoj prodaji na tršištu u početnom tiražu od oko 80.000 primeraka, da bi 1987. jedan broj dostigao fantastičnu cifru od 505.ooo primeraka, sa remitendom koja se kretala oko 10%!
Ovo su činjenice o kojima svedočim kao neposredni učesnik zbivanja i događanja u KUĆI "Politika", od TADA, do dana današnjeg!
M.R.Milačić

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi