Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS organizuje predavanje - Preduzetničko novinarstvo: Kako pokrenuti sopstveni medij i učiniti ga profitabilnim, prijave do 3. februara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

27. 01. 2023.

Izvor: UNS

UNS organizuje predavanje - Preduzetničko novinarstvo: Kako pokrenuti sopstveni medij i učiniti ga profitabilnim, prijave do 3. februara

Novinarska škola Udruženja novinara Srbije poziva da se prijavite na otvoreno onlajn predavanje koje organizujemo u subotu, 4. februara, a tema je: Preduzetničko novinarstvo: Kako pokrenuti sopstveni medij i učiniti ga profitabilnim.

Prijavu treba da pošaljete do 3. februara na imejl dragana.bjelica@uns.rs i u njoj je potrebno da navedete ime i prezime, broj telefona i ličnu imejl adresu.

Predavač je doc. dr Marko Nedeljković, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i predsednik Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM).

Koncept preduzetničkog novinarstva podrazumeva pokretanje novih onlajn medija (specijalizovani portal, lokalni ili informativni sajt, podkast, Jutjub kanal...) od strane jednog ili više udruženih novinara ili medijskih profesionalaca ili unapređivanje već postojećih onlajn medija, sa ciljem da oni postanu finansijski održivi i profitabilni, pa samim tim obezbede i samozapošljavanje novinara ili njihovo bolje pozicioniranje u redakcijama u kojima već rade.

Potreba i interesovanje za znanjima iz tog domena rastu iz godine u godinu zbog sve veće krize tradicionalnih medija i promenjenih navika publike koja se sve više okreće specijalizovanim medijima i autorima koji su fokusirani na niša publiku i usko specifične teme. U takvim okolnostima preduzetničko novinarstvo doživljava sve veću ekspanziju na tržištu i ujedno daje sve više mogućnosti za uspeh medijskih projekata koje pokreću novinari preduzetnici. 

Sadržaj predavanja obuhvata 10 ključnih koraka koje bi novinari preduzetnici trebalo da slede ukoliko u inicijalnoj fazi razvoja žele da otkriju da li njihova ideja ima tržišni potencijal, a potom i da sistematičnim razvojem svoje ideje maksimalno povećaju šanse da ona preraste u medij koji će zarađivati novac: 

1. Istraživanje tržišta;

2. Analiza potencijalnih biznis modela za dati medijski projekat i načina monetizacije medijskog sadržaja; 

3. Definisanje uređivačke politike onlajn medija; 

4. Planiranje medijskih sadržaja i ključnih medijskih formi; 

5. Definisanje ciljnih grupa, korisničkih persona i scenarija korišćenja onlajn medija; 

6. Definisanje ciljeva i neophodnih resursa za dati projekat; 

7. Određivanje informacione arhitekture i dizajna onlajn medija; 

8. Planiranje dinamike objavljivanja medijskih sadržaja; 

9. Razvijanje komunikacionih kanala i građenje publike;

10. Planiranje poslovnih aktivnosti koje treba sprovoditi da bi se ostvarili zacrtani ciljevi;    

Predavanje sa diskusijama i praktičnim primerima trajaće od 10 do 14.30 časova.

Marko Nedeljković se kroz akademski, istraživački, ali i praktičan rad već punih 10 godina bavi razvojem preduzetničkog novinarstva u Srbiji. Autor je prvog regionalnog projekta „Preduzetničko novinarstvo” u okviru kojeg je od 2013. godine do danas obučeno više od 100 novinara iz 11 evropskih zemalja (Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Nemačka, Albanija, Moldavija, Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija). Predavač je na predmetu "Preduzetničko novinarstvo" koji je pokrenut oktobra 2022. godine na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, što je ujedno prvi predmet posvećen datoj temi na fakultetima koji obrazuju buduće novinare i medijske profesionalce u celom regionu. Kroz dugogodišnju praksu uspeo je da razvije jedan uspešan specijalizovani portal, dok kao stručni konsultant već godinama daje doprinos razvoju različitih onlajn medija.

Predavanje organizujemo u okviru projekta koji UNS realizuje sa Evropskom federacijom novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi