Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Dimitrije Mita Jovanović, doajen aranđelovačkog novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 01. 2023.

Autor: stvarnost.rs Izvor: stvarnost.rs

Preminuo Dimitrije Mita Jovanović, doajen aranđelovačkog novinarstva

Danas je poznati aranđelovački novinar Dimitrije Mita Jovanović (sin legendarnog profesora aranđelovačke gimnazije Raška Jovanovića) upokojio svoju dobru dušu.



Dimitrije Jovanović rođen je 1945. godine u porodici poznatih aranđelovačkih profesora Radovana Raška i Jelene, koji su imali i ćerku Jasminu.

Prema saznanjima Dušana Dula Teofanovića, hroničara Aranđelovca, posle završene osmogodišnje škole i aranđelovačke gimnazije, Dimitrije upisuje Medicinski fakultet u Beogradu, po želji roditelja, ali je brzo digao ruke od medicine. U međuvremenu, prvi susret sa pisanim novinarstvom izmenio je njegove planove i uvukao ga u profesiju „slatke gorčine“. Prve tekstove objavio je u beogradskom listu „Sport“ šezdesetih godina prošlog veka. U ovom sportskom glasilu bio je dopisnik za vreme gimnazijskih dana.

Sledeći korak u novinarstvu Jovanović je napravio kada se zaposlio u fabričkom listu „Šamot“ istoimene poznate firme u Aranđelovcu. Među čitaocima ovog glasila njegovo ime ostaće upamćeno po rubrici „Varnice“, u kojoj je na jezgrovit (u rečenici-dve) i duhovit način kritikovao negativne pojave i lošu praksu, ne samo u „Šamotu“. Posle izlaska svakog broja lista u redakciji su danima zvonili telefoni. Javljali su se čitaoci dajući podršku duhovitim opaskama autora. Naravno, Mita je u ovom glasilu uređivao i sportsku stranicu, a fudbal je bio dominantna tema .

Ipak, najupečatljiviji trag ostavilo je pojavljivanje njegovih novinarskih reportaža na stranicama fabričkog glasila, koje su omogućile Dimitriju da iskaže veliki talenat za novinarstvo, uz poznavanje finesa književnog jezika. Razumevanje i naklonost prema radnicima, koji u teškim uslovima rada nikada nisu proizvodnju doveli u pitanje, nadahnjivala je Jovanovića koji je često silazio u rudarsku jamu, gazio glinu na površinskim kopovima u čizmama, zalazio oko visokih peći u kojima su „pakeri“, do pojasa goli i obliveni znojem u tek završenom procesu pečenja, opeke pri visokoj temperatura pakovali na palete. Inače, Dimitrije je nekoliko godina bio i tehnički urednik lista. Svaki njegov dolazak u aranđelovačku štampariju «Napredak» bio je protkan šalom, njegovim dogodovštinama i pričama o aranđelovačkom fudbalu. Posebnan podsticaj za ove razgovore bilo je i to što su u štampariji radili Mijuc i Milosav Ćosović, istaknuti fudbaleri „Šumadije“.

Autor ovog nekrologa imao je ljudsku i novinarsku sreću da radi u istoj redakciji sa poetski raspoloženim Dimitrijem Mitom Jovanovićem i uvek spremnom za šalu koleginicom Slavicom Slajom Stanković, koja verovatno i sad, u rajskom naselju na svojoj „olimpiji“, kuca dragom kolegi Miti dobrodošlicu.

Dimitrijev odlazak iz „Šamota“ ostao je zapamćen u redakciji za sva vremena. Kloneći se ustaljenih životnih navika i preteranih sentimentalnih scena, Mita je poslednjeg dana rada umesto pozdrava - iskočio kroz otvoreni prozor kancelarije u prizemlju zgrade, u koju se više nije vratio.

Svoj stvaralački novinarski talenat Mita je nastavio da brusi u listu „Rad“, istoimenog građevinskog preduzeća u Beogradu. Odlazak u prestonicu bio je i povratak staroj studentskoj ljubavi Jasenki, diplomiranom filologu, sa kojom je u braku dobio dva sina, Rastka i Vuka. Nažalost, dugogodišnja pušačka strast učinila je svoje. Pluća su mu oslabila, tako da ga je poslednjih dana zamarao i telefonski razgovor.

Danas me je na mobilnom telefonu sačekala tužna poruka Dušana Dula Teofanovića: «Preminuo Dimitrije (Radovanov i Jelin) Jovanović, naš Mita, boem, pričalica, košarkaški začetnik, nesuđeni lekar, bolji kao novinar, fudbalski zaljubljenik. Falilo mu je još 22 dana da napuni 79 godina.»

Dimitriju Miti Jovanoviću kolege portala «eSTVARNOST» odaju duboko poštovanje, a njegovoj porodici upućujemo saučešće. Sahrana će se obaviti na Lešću 29. januara u krugu najuže porodice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi