Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zlatne značke KPZS-a ove godine zasijale za brojne novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 12. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Zlatne značke KPZS-a ove godine zasijale za brojne novinare

Među laureatima Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos razvoju kulturnih delatnosti, pokretanju kulturnih akcija i širenju kulture nacionalnih manjina u Srbiji su i generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i član Uprave UNS-a Edib Honić, kao i brojni novinari kojima je danas u Narodnom pozorištu uručeno ovo priznanje.

„U svom podužem novinarskom veku najmanje sam se bavio kulturom, a danas me je pozlatila ova značka za doprinos kulturi. Ipak, tačno je da sam se zalagao za kulturu sećanja.  Rezultat tog truda je akcija izgradnje Avalskog tornja, kao i obnova Doma novinara kao važnog spomenika kulture“, rekao je Brajović za sajt UNS-a.

Generalni sekretar UNS-a istakao je da je rado prihvatao inicijative da se značajni novinari i njihovo delo sačuvaju od zaborava.

„Tako smo pokrenuli akciju izgradnje novinarske kuće Pera Todorović, sačuvali legat Žike M. Jovanovića čiji će eksponati biti deo stalne izložbene postavke u UNS-u „ Putovanje kroz istoriju srpske štampe“, dodao je.

 

 

Ovo se navodi i u obrazloženju za nagradu, ali i njegov višedecenijski novinarski rad, pri čemu se posebno ističu emisije „Otvoreni studio“, „Za i protiv“, „Teme i dileme“, „TV Dnevnik“, kao i TV drama „Čoveče, vekovima smo živeli zajedno“ i dokumentarni film „Crvena zaprška“.

Za dugogodišnji novinarski i publicistički rad priznanje je dobio i Edib Honić koji smatra da je njime prepoznat njegov novinarski rad koji traje blizu četiri decenije, što je navedeno i u obrazloženju.

„Hteo bih da istaknem da je ovo priznanje i mojim sugrađanima iz Sjenice, koji žive na nadmorskoj visini od preko 1100 metara i multietničkoj sredini koja se može pohvaliti da je zdrava u svakom smislu. Ovo priznanje posvećujem njima, svom unuku Davudu i svojoj porodici“, rekao je Honić za sajt UNS-a.

Zlatne značke zasijale su i za novinare i medijske profesionalce Vesnu Ćorović Butrić, Draganu Kosjerinu,  Branislava Gulana, Dragana S. Filipovića, Nikolu Radanovića, Rodoljuba Petrovića, Radovana Lazarevića, Hadži Đura SI. Kuljanina, Zorana Ivezića i Vojislava Danilova.

Rame uz rame sa novinarima, brojni kulturolozi, muzičari, dramski umetnici, univerzitetski profesori i kulturni pregaoci dobili su Zlatne značke, a na kraju su neki od njih kazivali poeziju i izvodili pesme.

 

Ovogodišnja dobitnica Zlatne značke Beti Đorđević peva „Počnimo ljubav ispočetka“

Da je ova značka zablistala za sve koji su davali sebe, predano radili i ostavili važan doprinos u kulturi rekao je i predsednik žirija koji je odlučivao o nagradama Živorad Ajdačić.

„I ove godine dobitnici su ujedinjeni u širenju kulture, tradicije, kulturne baštine i ljubavi prema svojoj domovini“, dodao je.

Žiri su činili i književnica Božica Velousis, likovni umetnik Miroljub Filipović Filimir, muzički umetnik prof. dr Uroš Dojčinović i urednik Marija Bišof.

Uručenju zlatne značke prisustvovao je i ministar bez portfelja Đorđe Milićević, koji je iskazao poštovanje i zahvalnost dobitnicima nagrade.

„Ova nagrada govori da je vaš rad prepoznat, da je dopinos koji dajete od ogromne vrednosti za našu kulturu i celokupno društvo, ali takođe i obavezuje da nastavite putem uspeha, očuvanja kulture, jer je ona jezgro i temelj identiteta našeg naroda“, poručio je dobitnicima.

Zlatnu značku dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije.

Ove godine izabrana su 53 dobitika Zlatne značke. Većina je prisustvovala uručenju, a svi su minutom ćutanja odali počast Milovanu Vitezoviću, koji je preminuo ove godine.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi