Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari „Naše reči“ i „Libertate“ uoči polaganja venaca na grob kraljevskog para: Brak kraljice Marije i kralja Aleksandra je kruna prijateljstva Srbije i Rumunije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

15. 12. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novinari „Naše reči“ i „Libertate“ uoči polaganja venaca na grob kraljevskog para: Brak kraljice Marije i kralja Aleksandra je kruna prijateljstva Srbije i Rumunije

Novinari izdanja na srpskom jeziku „Naša reč“ iz Temišvara i lista na rumunskom jeziku „Libertate“ iz Pančeva simbolično će sutra u 12 sati, na dan rođenja kralja Aleksandra, položiti cveće na njegov i grob kraljice Marije u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Brak kraljevskog para, zaključen pre tačno 100 godina, nije predstavljao samo simbol početka njihovog zajedničkog života, već i dobrosusedskih odnosa Srbije i Rumunije, kažu ovi novinari.

U raskošnoj beloj venčanici sa dugačkim šlepom, izašavši iz kočija, tadašnja princeza Rumunije Marija Hoencolern Zigmaringen je 8. juna 1922. godine na pitanje uzima li kralja Aleksandra za muža na srpskom jeziku odgovorila „Hoću, da“. Iako je u pitanju bio ugovoreni brak, poznate informacije kažu da su kralj Aleksandar i kraljica Marija uvek bili u harmoničnom odnosu.

Sto godina kasnije u Temišvaru, novinari lista na srpskom jeziku koji izlazi u Rumuniji i štampanog izdanja na rumunskom koje izlazi u Srbiji dogovorili su se da zajednički „osveže“ sećanje na kraljicu Mariju i kralja Aleksandra.

„Nedavno smo direktorka izdavačke kuće Libertate Marijana Stratuat i ja bili gosti tradicionalne manifestacije Dani Srba u Temišvaru. Tim povodom susreli smo se sa direktorom novinsko-izdavačke ustanove „Naša reč“. S obzirom na to da nas veže puno zajedničkih stvari razgovarali smo o budućoj saradnji i razmeni iskustava“, rekao je urednik Libertatea Valentin Mik.

U znak zajedništva, dogovorili su se da polože cveće na grob kraljevskog para koji je zbližio srpski i rumunski narod, a urednik „Naše reči“ Nikola Lakić za UNS je rekao da su na ovaj način izgradili „medijski most“ između dve zemlje

Brak kralja Aleksandra i kraljice Marije,  Lakić vidi kao pijedestal večnog prijateljstva Srba i Rumuna.

„Ne postoji uzalud i danas ovde vrlo popularna izreka u rumunskom narodu da Rumunija ima dva prijatelja – Crno more i Srbiju, a tome su umnogogome doprinele kraljevske porodice. Taj brak predstavlja simbol prijateljstva naša dva naroda. Sutra, na rođendan kralja Aleksandra, želimo da se kao novinari poklonimo ideji o večnom prijateljstvu Rumunije i Srbije“, rekao je Lakić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi