Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Zekić: Štrajk će trajati dok se ne pronađe i kazni osoba koja je nacrtala kukasti krst na zgradi u kojoj živi Vukašinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 12. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Zekić: Štrajk će trajati dok se ne pronađe i kazni osoba koja je nacrtala kukasti krst na zgradi u kojoj živi Vukašinović

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da će REM nastaviti sa normalnim procesom rada kada nadležni organi pronađu i kazne osobu koja je juče nacrtala kukasti krst pored akronima REM na zgradi u kojoj živi njen zamenik Milorad Vukašinović.

Zekić kaže da će obustava rada trajati sve dok se ne steknu normalni uslovi za rad, što kako dodaje, podrazumeva prestanak pritisaka u vezi sa odlukom o dozvoli za petu frekvenciju, u koje ubraja i kukasti krst ispred porodičnog doma Vukašinovića.

„Obustava rada će trajati dok se ne steknu zdravi uslovi rada, što podrazumeva da prestane hajka Nove S, N1 i određenog dela opozicionog dela društva i civilnog sektora koji traje već godinama. Zahtev je da prestanu pritisci i da nadležni organi pronađu i kazne osobu koja je nacrtala ovaj znak ispred zgrade mog zamenika “, istakla je.

Minimum procesa rada će, u skladu sa Zakonom o štrajku, kako kaže Zekić, biti ispoštovan.

„Radiće ljudi koji rade na održavanju sistema i monitoringa. Ispoštovaćemo sve uslove Zakona, ali nije na meni kako će to ići“, rekla je.

Zekić podseća da za vreme trajanja štrajka Savet REM-a neće doneti ni odluku o dozvolama za zonu pokrivenosti Avala, kao ni za područje Grada Beograda.

„Ne štrajkuje samo Savet REM-a nego i zaposleni u REM-u. Nećemo odlučivati ni o čemu – ne samo o dozvoli za petu frekvenciju već ni o ostalim dozvolama. Obustavljamo i redovne procese kao što je naplata dugova“, apostrofirala je predsednica Saveta REM-a.

Savet REM-a je saopštio da će rad ovog regulatornog tela biti obustavljen, a kao jedan od razloga navedena je "ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u".

U saopštenju se navodi da je na ulazu u zgradu Vukašinovića juče nacrtan kukasti krst, uz akronim REM, a da se ovaj nacistički simbol našao ispred njegovog porodičnog doma i pre nekoliko meseci.

Ističe se da su zaposleni u REM-u godinama unazad "izloženi pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora", kao i da oni "direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu".

Međutim, članica Saveta REM-a Judita Popović je juče rekla za televiziju N1 da pritisak ne vrši opozicija već režim.

"Ugrožena je nezavisnost REM-a, ali je pogrešna adresa da su to civilni sektor, opozicione stranke i nezavisni mediji. Vrlo dobro se zna ko ugrožava nezavisnost REM-a, a to je prevashodno ova vlast", rekla je.

Ovu odluku je, kako je dodala Popović, Savet REM-a doneo telefonskim putem, kada je sedam članova glasalo za ovu odluku, dok su dva člana bila protiv obustave rada ovog regulatornog tela.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

09.12.

2022.

Раде Танасковић [neregistrovani] u 20:12

нејасноће

Из текста се не може видети: ко је донео одлуку о штрајку у РЕМ-у; да ли су се сви упослени придружили одлуци о штрајку; каква су права штрајкача у односу на лична примања; коме су захтеви штрајкача упућени; да ли су започели преговори штрајкача о испуњењу њихових захтева, ко у име штрајкача преговара и са ким се преговара о испуњењу њихових захтева;

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi