Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sa komemoracije Petru Stanišiću: Ulazak u sve pore novinarstva je obeležio Stanišićevu karijeru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 12. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Sa komemoracije Petru Stanišiću: Ulazak u sve pore novinarstva je obeležio Stanišićevu karijeru

Brojne medijske kuće u kojima je radio, raznovrsna interesovanja, kao i ulazak u sve pore novinarstva odraz su jedinstvenosti stvaralačkog opusa i karijere Petra Stanišića, saglasni su novinari i kulturni stvaraoci koji su se okupili na komemoraciji povodom njegove smrti danas u Udruženju novinara Srbije (UNS).

Ako bi se neko pitao u čemu je jedinstvenost Stanišićevog rada, dovoljno bi bilo da se osvrne na njegovo dugotrajno angažovanje i da nabroji sve listove za koje je pisao, rekao je nekadašnji urednik „Večernjih novosti“ Rade Brajović.

„Radio je za Novosti, ali je pisao i za desetine drugih listova. Bio je organizovan i neograničenih mogućnosti. Ništa nije moglo da ga zaustavi kada bi god osetio potrebu da nešto saopšti, iskaže ili razradi“, apostrofirao je Brajović.

Značajan deo karijere posvetio je sportskom novinarstvu, a sport ga je kako ističe njegov kolega iz lista Odbojka Raša Petrović, uvek inspirisao.

„Lepo smo sarađivali kada je osnovan list Odbojka. Selili smo se često po Beogradu , jer se menjala lokacija redakcije. Sve je to bilo zanimljivo, jer njim je uvek bilo veselo i nikada nije bilo nikakve svađe“, rekao je Petrović.

Govoreći o životu i karijeri Stanišića, novinarka Slobodanka Seka Davidović Vučković pomenula je i zajednički rad na ORA almanahu, koji joj je, kako je istakla bio od izuzetnog značaja.

„Kad smo radili almanah suprug i ja, on nam je dao podatke o ljudima do kojih nismo mogli da dođemo. Meni je to mnogo značilo jer smo tako sačuvali sećanje na jedno vreme“, rekla je Vučković.

Za čuvanje uspomene na Stanišića i današnju komemoraciju prisutnim novinarima, piscima i rediteljima se zahvalila i Stanišićeva ćerka.

„Za mene je tata bio uvek poseban, ali sada vidim da je i među prijateljima i kolegama novinarima ostavio neizbrisiv trag“, rekla je.

Momčilo Đurović je za kraj rekao njegov aforizam: „I starost ima svojih čari, ne možeš umreti mlad“ i dodao da će Stanišić za sve novinare uvek biti mlad.

Petar Stanišić rođen je 30. septembra 1935. godine na Baniji. Sebe je, kako kaže Vučković opisivao rečima „Crnogorac sa Banije, zakleti Jugosloven, na privremenom radu i bivstvovnju u Beogradu“. Bio je novinar u Večernjim novostima, Omladinskim novinama, Svetu i Našoj Borbi, kao i novinar i urednik u listovima Mladost, Kekec i Revija odbojke.

Osim što je pisao o sportu, i sam je igrao odbojku. Kao trener je s Partizanom osvojio drugo mesto u Kupu CEV, a vodio je i odbojkaški klub iz Velikog Gradišta VGSK, koji je bilo i prvak Jugoslavije.

Stanišić je bio posvećen i književnom stvaralaštvu, a najpoznatija knjiga koju je napisao su Beogradske priče. Mnogi njegovi aforizmi objavljeni su u Ježu i Politici.

Važan trag je, kako je rekla rediteljka Irena Adamović, ostavio i u dramskoj umetnosti. Osim što je glumio u Beogradskom dramskom pozorištu, njegov poslednji angažman bio je uloga u predstavi koju je režirala Adamović o deci i penzionerima.

„Kada smo radili predstavu bio je jako bolestan, ali smo ga snimili i preko ekrana pustili delove u kojima glumi. Predstava se završava tako što on drhtavim glasom, ali sa mnogo entuzijazma kaže – „Juriš junaci i princeze!“, a zatim i deca i penzioneri trče po pozornici. Nadam se da će sve što je radio i dalje inspirisati mlađe generacije“, rekla je Adamović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi