Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS saznaje: Nova S i N1 prekinule program „zato što REM odugovlači sa odlukom o petoj frekvenciji“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 12. 2022.

Autor: A. N. Izvor: UNS

UNS saznaje: Nova S i N1 prekinule program „zato što REM odugovlači sa odlukom o petoj frekvenciji“

Kako Udruženje novinara Srbije (UNS) nezvanično saznaje, razlog za prekid programa na televizijama N1 i Nova S je protest zbog toga što REM ne donosi odluku po konkursu raspisanom za „petu frekvenciju“.

Rok za donošenje odluke o „petoj frekvenciji“ je, kako je UNS ranije pisao, najkasnije drugi decembar, jer je Konkursom propisano da će REM o tome ko će dobiti dozvolu za nacionalnu pokrivenost odlučiti 30 dana nakon objavljivanja usvojenih lista kandidata.

Međutim, prema Zakonu o elektronskim medijima, piše bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević u autorskom tekstu u dnevnom listu Danas, odluka je trebalo da bude doneta još ranije – 26. novembra.

Zakon o elektronskim medijima, navodi Ivošević, predviđa da REM izdaje dozvole za pružanje televizijskih usluga (član 22. stav 1. tačka 4) u roku od 30 dana od podnošenja zahteva (član 83. stav 1), a to znači da je odluka trebalo da bude doneta najkasnije do 26. novembra.

Netačna je, ističe Ivošević, izjava predsednice REM-a Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli nacionalne frekvencije nije predviđen Zakonom o opštem upravnom postupku. Prema članu 31. tog zakona, upravna aktivnost obuhvata i pružanje usluga u javnom interesu u čiji okvir, po članu 1. i članu 3. stav 2. Zakona o javnom informisanju i medijima spada i medijska sfera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi