Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Čovek zlatnog doba radija, reditelj Darko Tatić (1932 - 2022)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 11. 2022.

Autor: Dragoslav Simić Izvor: UNS

In memoriam

Čovek zlatnog doba radija, reditelj Darko Tatić (1932 - 2022)

U kulturološkom smislu, Darko Tatić je bio jedan od najzanimljivijih stvaralaca čije su kreacije radio drama u proizvodnji Radio Beograda obeležile drugu polovinu 20. veka. “Neobičan čovek, genijalan tip", što bi rekao Predrag Stamenković muzički urednik koji je najčešće sarađivao sa Tatićem".

Napravi Darko konstrukciju neke radio drame koja se snima mesecima, a onda se sledećeg jutra pojavi u studiju i kaže saradnicima: "Ne valja, ništa, briši sve, idemo ispočetka".

Iz Darka je izbijala ogromna energija. Posedovao je velika znanja iz svih oblasti.  Lako je govorio na francuskom, ruskom, nemačkom i engleskom jeziku, čitao prozu, govorio stihove, besedio. Poznavao je filozofiju, istoriju i književnost. Imao je osobine renesansnog čoveka. Umro je u ponedeljak ujutru, 8. novembra u svojoj  kući na Topčiderskom brdu u Beogradu, koju je projektovao njegov otac arhitekta Rajko Tatić. Rajko je bio i jedan od projektanata /starog/ Beogradskog sajma otvorenog 1937. godine.

Iza Darka ostalo je više od 300 režija i veliki broj domaćih i međunarodnih nagrada za radio dramu na svetskim festivalima. Evo nekih: Premios Ondas u Barseloni:

"Campo Santo" drama o holokaustu ,"Hydrodialectica" zvučni eksperiment (1977),"Gospođica" po delu Ive Andrića (1980), “Život i delo Alfonsa Kaudersa” parafraza na diktatore XX veka po delu A. Hamona iz Sarajeva , (1990) . Prix Italia "Ono malo čega se sećam" (1983), Prix OIRT u Bratislavi "Kako zabavljati gospodina Martina" po delu Borilsava Pekića (1990).

Na Prix Monte Carlo opet "Život i delo Alfonska Kaudersa" (1991) takođe je nagrađeno po drugi put.

Za režije radiofonskih dela "Medeni život", "Dragoslav Jelić, čovek planetarne kulture", "Foto bo-bo" emisija za decu, "Bermudski trougao" po Borislavu Pekiću, "Zaudni vir" o genijalnoj transformaciji. Međunarodni žiri mu je odao priznanja za visoki plasman u konkurenciji na festivalu.

Tatić je u Berlinu, Sarbrikenu, Londonu, Bukureštu i Ljubljani, u Helsinkiju na jezicima zemalja domaćina, postavio svoje adaptacije dela Andrića, Borislava Pekića, Vaska Pope i dr.

Tatićevu režiju dela "Woran ich mich erinnere"(scenarist Ivana Trišić) Akademija reproduktivnih umetnosti u Frankfurtu proglasila je najboljom emisijom na nemačkom jeziku za mesec januar 1985.

Sa ekipom JRT-a, Tatić je, prema sinopsisu Borislava Pekića, postavio u Kelnu 1986. godine eksperimentalnu radio-fantaziju "Metastaza", a njegovih nekolike emisije na francuskom jeziku u izvođenju grupe"Singidunum"  emitovali su radio-centri u Parizu i Briselu.

U "Platonu u Srbiji" (ostvarenog sa Radmilom Vidak) povest o dr. Arčibaldu Rajsu, pričaju preživeli saborci, uz citate iz Rajsovih dela, Platonove o zakonima i o državi, uz opaske G. Kelera.i Fridriha Engelsa o Švajcarcima. Dramsko tkivo je protkano je stihovima Bojića, Disa, Rakića, Stanimirovića i drugih.

U jugoslovenskoj konkurenciji, Tatić je dobio prve nagrade na festivalima JRT-a(u Novom Sadu, Ohridu i Beogradu) 1965, 1968, 1971, 1975, 1978, 1980, 1982, 1984, 1988, 1990, 1991, i Dobitnik je godišnjih priznanja RTS-a u 1992. i 1993. godini.

Na Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu od 1973. do 2000. predavao je režiju.

Može se bez dvoumljenja reći, Darko je bio Čovek zlatnog doba radija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi