Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Karikaturisti na izložbi Milenka Kosanovića: Milenko i dalje inspiriše mlađe kolege
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 11. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Karikaturisti na izložbi Milenka Kosanovića: Milenko i dalje inspiriše mlađe kolege

Temelji koje je karikaturista Milenko Kosanović postavio su od iznimnog značaja jer i nakon što je preminuo inspirišu karikaturiste da pokrenu važne projekte, usaglasili su se likovni umetnici i karikaturisti na izložbi radova Kosanovića u holu Pres centra UNS-a.

Kosanovićev kolega i likovni umetnik Jugoslav Vlahović rekao je da je zaostavština ovog karikaturiste posebno značajna danas, u trenutku kada se štampani mediji bore za svoju sve manju publiku.

„Kada je Milenko preminuo 2020. godine, informaciju o njegovoj smrti sam poslao magazinu evropskih karikaturista „Feko njuz“  i oni su na prvoj strani objavili Milenkovu fotografiju i karikaturu. Ovaj podatak govori o tome koliko je bio cenjen“, rekao je Vlahović.

 

Na izložbi u Pres centru UNS-a dominirali su Kosanovićevi ručni radovi nastali pre 2007. godine. Međutim, Vlahović je istakao da je sa pojavom digitalne umetnosti i Kosanović počeo da koristi fotošop i bojenje na računaru.

Kako kaže Vlahović, kao karikaturista briljantnog duha i izuzetno lakog crteža,  Kosanović je izučavao i rad svojih kolega. Na osnovu tehnika koje koriste i poruka koje šalju, izdvojio je četiri vrste karikaturista - crtače istorije, crtače smeha, crtače linije i crtače metafore.

 

Vlahović o tome koji je tip karikaturiste bio Kosanović (video: UNS)

„Rekao bih da je Milenko bio kombinacija crtača smeha i linije, jer je imao laku ruku i briljantnu liniju. Bio je jako produktivan jer je radio aktuelnu i univerzalnu satiru u dnevnim listovima i nedeljnicima“, rekao je Vlahović.

Kosanovićev sin Nemanja istakao je da je cilj njihove porodice da se Festival karikature nastavi, a da je u planu i otvaranje Galerije savremene karikature u Subotici.

 

Nemanja Kosanović: Obećao sam ocu da ću učiniti sve da se njegov rad ne zaboravi (video: UNS)

„Dao sam Milenku obećanje da ću dati sve od sebe da se njegov rad ne zaboravi, kao ni rad karikaturista sa ovih prostora. Trudiću se da promovišem karikaturu bar na severu Srbije“, rekao je Nemanja Kosanović.

Koliko je važno da mlađe generacije budu upoznate sa radom Kosanovića govorio je i njegov kum, karikaturista Nedeljko Ubović.

Nedeljko Ubović o svom kumu (video: UNS)

„Bili smo kumovi i drugari i stvarno mi nedostaje. Sada kada gledam njegove radove, vidim da su na svetskom nivou. Hvala mu što je ostavio takvu zaostavštinu“, istakao je Ubović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi