Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  KANAL 9: Sud u Strazburu da odluči o kršenju slobode medija u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 10. 2012.

Izvor: UNS

KANAL 9: Sud u Strazburu da odluči o kršenju slobode medija u Srbiji

Novosadska televizija Kanal 9 obratila se sudu u Strazburu zbog povrede prava i sloboda medija u Srbiji usled neusaglašenih zakona i nepostojanja „političke volje“ da država izađe iz vlasništva u medijima.

 

Kako se navodi u saopštenju Kanala 9, na tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava odlučili su se jer su se  državni organi Republike Srbije proglasili nenadležnim da raspravljaju o ovom problemu, a Ustavni sud osporio pravo na ustavnu žalbu.

TV Kanal 9 je pozvao kolege da na osnovu  Predstavke sudu u Strazburu, dostave  dokaze o ugrožavanju prava i sloboda medija u Srbiji.

Kako je navedeno u Predstavci, TV Kanal 9 smatra da će osnovna ljudska prava i slobode i dalje biti ugroženi ukoliko Republika Srbija ne uskladi sve zakone iz oblasti radiodifuzije na način da se u Srbiji obezbedi potpuna pravna i ekonomska ravnopravnost medija.

Novosadski Kanal 9 od suda u Strazburu očekuje da u najkraćem roku donese odluku o postojanju kršenja prava i sloboda kako bi se sprečilo dalje oduzimanje dozvola za emitovanje programa, gašenje i propadanje privatnih lokalnih i regionalnih medija, kao i da naloži državi Srbiji da usaglasi zakone iz oblasti radiodifuzije.

TV Kanal 9 takođe očekuje da budu poništeni Zaključci o prekidu privatizacije medija lokalnih samouprava, kao i da Republika Srbija oduzme dozvole za emitovanje programa medijima lokalnih i regionalnih zajednica, kojima su osnivači opštine, odnosno država, a koji su morali da budu privatizovani do 31. decembra 2007.godine.

U saopštenju se navodi i niz razloga protiv vlasništva države u medijima među kojima je i gašenje 35 privatnih regionalnih elektronskih medija zbog nemogućnosti redovnog plaćanja naknade za emitovanje programa, a koju ne plaćaju mediji lokalnih i regionalnih zajednica. Kanal 9 upozorava da će ukoliko se ovaj trend nastavi biti ugašena većina privatnih regionalnih elektronskih medija, što će dovesti do direktne kontrole države nad informacijama.

Kanal 9 u saopštenju navodi da, ako dozvola za emitovanje programa u Srbiji za jedne znači pravo na direktno finansiranje svih troškova poslovanja iz budžeta, bez obaveze plaćanja naknade za emitovanje programa, a za druge borbu za svaki dinar na „slobodnom“ tržištu bez državne pomoći i uz obavezu plaćanja naknade, to znači da dozvole za rad medija u Srbiji nisu iste za sve. Zaključak je da takvim uslovima nema osnova za slobodu medija, a posledično nema ni slobode izražavanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi