Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savet za štampu: Blic jeste, Žig info nije prekršio Kodeks novinara Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 09. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Savet za štampu: Blic jeste, Žig info nije prekršio Kodeks novinara Srbije

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je dnevni list Blic prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije, dok za Žig info nije utvrđen prekršaj Kodeksa. Informerov intervju sa višstrukim silovateljem biće na sledećoj sednici Komisije za žalbe.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković obavestila je članove Komisije da od osam žalbi na intervju u Informeru, proceduralno može biti prihvaćena žalba Autonomnog ženskog centra, a da je, u skladu sa pravilima, ta tema na dnevnom redu sledeće sednice, kako bi se zatražio odgovor i od druge strane.

Obe žalbe koje su bile na dnevnom redu odnosile su se na prošlogodišnje tekstove u Blicu i Žig infu.

Članice udruženja i administratorke Vajber grupe "Lekari i roditelji za nauku i etiku" žalile su se na tekst u dnevnom listu Blic u kome se dva profesora medicine nazivaju "ozloglašenim vođama Vajber grupe u kojoj se promoviše korišćenje parazitskog leka ivermektin", a njihovo udruženje kao "opskurno". Članica ovog udruženja nije dala izjavu, već je kao njen citat iskorišćen deo privatne prepiske. 

Blic na ovu žalbu nije odgovorio, a Komisija za žalbe utvrdila je kršenje poglavlja istinitost izveštavanja i odgovornost novinara.

Članica Komisije za žalbe Tamara Skroza rekla je da nije pristalica onoga što se zagovara u toj grupi, ali da prepiske na društvenim mrežama moraju ostati tajne.

"Otkvrivanje prepiske na Vajber grupi je kršenje privatnosti - i onima kojima se pominju, i onima kojima se ne pominju imena, jer će se sigurno doći do njih", dodala je.

Jelena Petković je istakla važnost sadržaja, imajući u vidu kontekst vremena u kome je tekst nastao.

„Uticaj u okviru grupe postoji na na 11.500 ljudi i validno je da se sve to objavi. Ipak, prekršaj postoji zbog načina na koji je napisan tekst“, rekla je Petković.

Za portal Žig info utvrđeno je da nije prekršio Kodeks novinara.

Žalbu zbog teksta objavljenog na ovom portalu podneo je bivši novinar Žig infa Slobodan Simić, navodeći da su njime prekršene sve tačke prvog poglavlja Kodeksa – istinitosti izveštavanja.

Na sajtu Žig info objavljena je informacija da je Simić bio u kontaktu sa predsednikom Opštine Grocka Draganom Pantelićem, koji je, kako se navodi, preko svojih saradnika plasirao podatke "koji je trebalo da se objave na Fejsbuk grupi "Gročanske vesti". S obzirom na to da je navedeno da je tekstove objavljivao "dok je sedeo u kafani", Simić je ocenio da je namera novinara ove medijske kuće bila da ga predstave kao osobu koja ima problema sa alkoholizmom.

Ovaj novinar je u žalbi istakao da su objavljene neistinite tvrdnje i da Žig info nema nikakvih dokaza za njih.  Dodao je da nije član SNS-a, kako se navodi u tekstu, već da je to bio nekoliko meseci 2012. godine, nakon čega je, kako se navodi, pocepao člansku knjižicu.

U odgovoru koji je poslao, urednik Žig infa Željko Matorčević rekao je da je Simić formalno i pravno deo ove stranke. Dodao je da je ovaj novinar nekada radio za Žig info ali je otpušten zbog pokušaja da ukloni neke od tekstova iz arhive sajta.

Članovi komisije Saveta za žalbe su bili saglasni u konstataciji da su ovde u pitanju dve sukobljene strane koje često međusobno polemišu žaleći se jedna na drugu. Tamara Skroza i Vlado Mareš usaglasili su se da je Savet za štampu postao medijum u njihovoj raspravi, a to vide kao zloupotrebu ovog samoregulatornog tela.

Kod ovakvih i sličnih slučajeva, u medijima je potrebno da se razvijaju polemika i javna debata, u toku kojih će stalna praksa biti i objavljivanje demantija, ispravki i objašnjenja, kaže Mareš.

Dodali su da se u ovom slučaju delovi teksta mogu tumačiti dvojako. Predstavnica javnosti u Komisiji za žalbe Snežana Andrejević rekla je da cepanje članske karte nije formalan način da se neko iščlani iz stranke, zbog čega se ne može tvrditi da je u tekstu Žig infa izneta neistinita informacija i prekršen Kodeks.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi