Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Na današnji dan pre 22 godine u Prištini nestao novinar Marjan Melonaši
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

09. 09. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Na današnji dan pre 22 godine u Prištini nestao novinar Marjan Melonaši

Novinar Radio televizije Kosova (RTK) Marjan Melonaši otet je na današnji dan pre 22 godine. Komšije i prijatelji su ga tog dana videli kako ulazi u narandžasti taksi, a nakon toga gubi mu se svaki trag.

Melonašijeva majka Cica Janković je odmah prijavila njegov nestanak Privremenoj administrativnoj misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Crvenom krstu Jugoslavije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali bez rezultata, piše u istraživanju Udruženja novinara Srbije (UNS) koje je sprovela Jelena Petković. UNMIK je istragu pokrenuo pet godina kasnije.

Savetodavna komisija za ljudska prava UNMIK-a utvrdila je 2014. godine da u UNMIK-ovoj dokumentaciji ne postoji nijedan istražni spis o tome da je neko u policiji dao izjavu u vezi sa nestankom novinara RTK.

„Komisija strahuje da takva neaktivnost ukazuje na nevoljnost policije UNMIK da sprovede istragu, pogotovu kada ima naznaka o politički motivisanom nasilju koje je ukazivalo na osobe povezane za OVK“, navela je Savetodavna komisija za ljudska prava, a prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Dane uoči nestanka Marjan Melonaši provodio je sa svojim dedom Kristom, koji je bio i direktor Škole unutrašnjih poslova u Vučitrnu, rekla je Janković za sajt UNS-a 2018. godine.

Nakon što je Marijan otet, Krista Melonaši je razgovarao sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, ali od njih nije dobio nikakve informacije koje bi ukazale na to gde se nalazi njegov unuk.

Kolege sa kojima je pravio priloge za Radio televiziju Kosovo nisu joj se, kazala je Janković za UNS, nakon nestanka nikada javile.

„To je zavera ćutanja. Neverovatno da niko ništa ne zna. Bilo je nekih naklapanja, ali to sve nisu razlozi da se neko kidnapuje, da se preseče životni put“, rekla je Marijanova majka.

Dodala je da joj je osoba iz kancelarije EULEKS-a ispričala da je Marjan zajedno sa desetak mladića danima bio zatočen u Domu kulture u Kosovu Polju, a da je zatim deo ovih momaka odveden ka Vučitrnu, a grupa njih u pravcu Peći.

„Ne vidim smisao te priče, osim ako ih nisu koristili za trgovinu organima? Ne znam šta je tu strašnije“, rekla je Janković.

Marjan Melonaši rođen je u Prištini 3. jula 1976. godine. Osim na Televiziji Kosovo, radio je kao novinar i na radiju ove medijske kuće i u Medija ekšn intrnešnelu, a bio je angažovan i u Japanskoj humanitarnoj organizaciji (JEN).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi