Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  OEBS poziva institucije da reaguju povodom pretnji novinarima OK radija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 08. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

OEBS poziva institucije da reaguju povodom pretnji novinarima OK radija

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je da je niz pretnji novinarima OK radija prilika da institucije u Srbiji reaguju odlučno, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima.

OEBS podseća da Odluka o bezbednosti novinara koju su usvojile države članice, uključujući i Srbiju poziva na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

„Ovaj slučaj je ujedinio Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i Radnu grupu Vlade Republike Srbije za bezbednost novinara, u nastojanju da se stvori sigurnije okruženje za delovanje slobodnog i profesionalnog novinarstva u zemlji“ piše OEBS.

U saopštenju se dodaje da ovaj slučaj naglašava važnost odbrane slobode medija i slobode izražavanja od svih vrsta pretnji.

Vlasnica OK radija Olivera Vladković je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice kao nelegalnog objekta, uz zgradu u kojoj su OK radio i kafić „Nou koment“ i prijavila ovu bespravnu izgradnju inspekciji.

Nakon toga su joj, kako je rekla, pristizale pretnje, prostorije radija su bile isprskane farbom, a prozori zazidani ciglama. Zbog pretnji Oliveri Vladković je Dejanu Nikoliću Kantaru određen jednomesečni pritvor, a 16. avgusta je održan i glavni pretres za pretnje i uništavanje imovine OK Radija .

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi