Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Olivera Milošević, potpredsednica UNS-a posetila užičke medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 08. 2022.

Autor: Zorica Đoković Izvor: UNS

Olivera Milošević, potpredsednica UNS-a posetila užičke medije

Tokom posete Užicu, potpredsednica UNS Olivera Milošević, zajedno sa članicom Izvršnog odbora udruženja, užičkom novinarkom Zoricom Đoković, posetila je TV 5, TV Lav plus, Radio San i novinsku kuću Vesti i Radio Užice, gde je razgovarala sa zaposlenima i vlasnicima medija.

Zadatak koji je nova Uprava UNS-a još ranije postavila je lociranje problema na lokalnom nivou, jer su problemi u radu lokalnih novinara manje vidljivi. Potpredsednicu UNS-a je zanimalo kakvi su gorući problemi novinara Užica, kako i na koji način sprovode svoju ulogu i sa kakvim se izazvovima susreću.

-Drago mi je što sam saslušala sve što su imali da mi kažu, problema ima, mahom su i slične prirode kao i u drugim gradovima. Mi smo i želeli da čujemo šta ih to tišti i muči, kako bismo, bez obzira da li je neko član UNS-a ili ne, mogli da evidentiramo probleme, a onda i da napravimo neku strategiju, što je naš cilj u ovom trenutku. Vrlo je važno da ovim posetama sagledamo realno stanje na terenu. Nijedno novinarsko udruženje nije svemoćno i nema beskonačne mogućnosti i mehanizme da pomaže, ali treba čuti kolege, ali i vlasnike medija, locirati prioritetne probleme i boriti se sa tim - rekla je potpredsednica Olivera Milošević gostujući u emisiji „Raport u 5“ na Regionalnoj TV Lav.

I kroz razgovor sa užičkim novinarima iskristalisali su se trenutno gorući problemi, a to je ekonomski položaj koji je na krajnje nezavidnom nivou, što ilustruje podatak da novinari u užičkim redakcijama uglavnom  rade za minimalac. Uzrok vide u lošem modelu i primeni projektnog sufinansiranja od koga uglavnom žive užički mediji, jer je ovdašnje medijsko tržište malo.

U manjim lokalnim sredinama, gde se uglavnom svi poznaju, posebno je teško ispoštovati sve standarde profesionalnog novinarstva, jer upravo na toj osnovi postoji i specifična vrsta pritiska na rad novinara. Jedan od akutnih problema užičkog novinarstva već duže vremena je nedostatak mladih kolega, ali u Užicu postoji i izezetak u koji se uverila i potpredsednica UNS-a prilikom posete lokalne TV 5, u kojoj četiri mlade novinarke čine važan deo redakcije.

I njima, kao i iskusnijim kolegama najstarijeg nedeljnika Vesti, ponudila je pomoć UNS-a u organizovanju seminara i obuka za novinare, naročito u pisanju projekata. Jedan od apostrofiranih problema je i nedovoljan broj ljudi u redakcijama.

Na kraju posete bilo je i konkretnih predloga užičkih novinara kako i na koji način da se prevaziđu nagomilani problemi. Svi su se složili da ne treba da se odustane od traženja da se iz budžeta izdvaja 2 %  za medije, ali i da se projektno sufinansiranje mora na drugačiji način sprovoditi. Jednoglasan stav novinara je da mediji koji su registrovani u toj lokalnoj sredini dobiju i najveći deo sredstava na lokalnom konkursu za medije, što sada nije slučaj.

Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević obavestila je kolege da se od resornog ministarstva još uvek čeka da izađe sa predlogom Nacrta izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, koji bi trebalo da pokaže koliko je vlast spremna za suštinske promene u ovoj oblasti.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

17.08.

2022.

Сузана [neregistrovani] u 22:18

Важна подршка

Хвала на подршци локалним медијима који су веома важни. Нажалост, многи не схватају њихов значај. Надам се да ће ови покушаји УНС-а допринети решавању макар неких проблема локалних медија.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi