Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nema podataka koliko novinara godišnje ode u penziju - pogledajte tabelu sa uslovima za penzionisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 07. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Nema podataka koliko novinara godišnje ode u penziju - pogledajte tabelu sa uslovima za penzionisanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokušalo je da sazna koliko se godišnje novinara penzioniše. Da nema takvih podataka odgovor smo dobili od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog zavoda za statistiku i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

„Republički zavod za statistiku ne raspolaže navedenim podacima“, brzo su UNS-u odgovorili iz ove državne institucije i uputili nas na Fond PIO.

U Fondu PIO naveli su da evidencija o korisnicima penzija postoji samo po kategorijama: zaposleni, samostalne delatnosti i poljoprivredni penzioneri, ne i po tome da li je neko novinar ili ima drugo zanimanje.

I Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja odgovorio je UNS-u da ne raspolaže podacima o broju novinara koji odlaze u penziju.

„Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nema nadležnosti u pogledu lica koja ostvaruju pravo na penziju, već samo registruje prijavu na osiguranje za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja (penzionera) u kojoj nije navedeno koje zanimanje je lice obavljalo“, odgovor je koji je UNS dobio.

Prema tabeli Fonda PIO u Srbiji će se žene i muškarci po uslovima za odlazak u starosnu penziju izjednačiti 2032. godine. Tada će i muškarci i žene u starosnu penziju odlaziti sa 65 godina života i najmanje 15 godina ostvarenog penzionog osiguranja.

U tekućoj, 2022. godini, žene u penziju mogu da odu sa napunjene 63 godine i četiri meseca i minimum 15 godina staža. Za muškarce uslovi od 2022. do 2032. godine za odlazak u penziju ostaju nepromenjeni – navršenih 65 godina i minimum 15 godina staža osiguranja.

Izvor: Fond PIO Tabela: Uslovi za starosnu penziju

 

Na sajtu Fonda PIO čitalac će pronaći objašnjenje da postoji staž osiguranja i poseban staž, a da se prilikom utvrđivanja ispunjava li osoba uslove za sticanje prava na penziju računa isključivo staž osiguranja (uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje).

Poseban staž, navodi se, od uticaja je na visinu penzije.

Dakle, taj staž ne može da se uračunava u obaveznih 15 godina koje su uz godine starosti minimalni uslov za odlazak u starosnu penziju, već uvećava iznos penzije.

Prema važećim propisima žena koja je rodila treće dete, a osiguranik je, ima pravo da joj se po tom osnovu uračuna poseban staž od dve godine.

Iz Fonda PIO napominju da će od 1. januara 2032. godine ženama koje su osiguranici u poseban staž biti uračunato šest meseci, ako su rodile jedno dete, dok će godinu dana biti uračunato ženama koje su rodile dvoje dece.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi