Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Savo Manojlović – aktivista akreditovan kao novinar: Došli smo jer srpski narod interesuje ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 07. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Savo Manojlović – aktivista akreditovan kao novinar: Došli smo jer srpski narod interesuje ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića

Direktor za kampanje nevladine organizacije "Kreni-promeni" i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović prisustvovao je juče predstavljanju televizija Pink i Hepi u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), akreditovan kao novinar medijske kuće Radio Goraždevac, u majici sa natpisom "Ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića"

Nevladina organizacija "Kreni-promeni" je početkom juna pokrenula peticiju kojom se traži da se televizijama Pink i Hepi ne dodele nacionalne frekvencije. Prema podacima sa sajta ove organizacije, peticiju je dosad potpisalo oko 207 hiljada ljudi.

"Hoćemo za decu Srbije pesme Jovana Jovanovića Zmaja, a ne Zmaja iz Šipova. Hoćemo ekranizovane bajke Hansa Kristijana Andersena, a ne lovačke priče Kristijana Golubovića", rekao je jednom prilikom Manojlović.

Izveštaj REM-a iz 2020. godine pokazao je da kulturno-umetnički program u potpunosti izostaje na svim komercijalnim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju. Savo Manojlović je zbog toga na tribini "Stručni razlozi zašto (ne)dodeliti nacionalne frekvencije" doveo u pitanje i dozvole za nacionalnu pokrivenost televizija Prva i B92.

U razgovoru za UNS predsednik nevladine organizacije "Kreni-promeni" je govorio tome koliko su odredbe Pravilnika o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge obavezujuće, predstavljanju elaborata televizija Hepi i Prva, kao i o odluci da se pojavi na razgovorima sa predstavnicima medijskih kuća.

UNS: Kako ocenjujete verodostojnost elaborata koje su predstavili Željko Mitrović i Milomir Marić?

Savo Manojlović: Deluje mi kao kada pitate nekog da vam pruži neke garancije, a on kaže: "Poštovaćemo zakon, majke mi". U zakonu jasno stoji da se priznavanjem nove dozvole vodi prethodna istorija postupanja. Bez obzira na to da li se neko dopada bilo kojoj ličnosti, pokretu ili javnosti, na osnovu zakona, ove dve televizije ne bi smele da dobiju nacionalnu frekvenciju.

 

UNS: Na predstavljanju elaborata predstavnici Pink media grupe istakli su da Pravilnik o pružanju minimalnih medijskih usluga nije obavezujući, a Željko Mitrović je dodao da te odredbe ne bi morao da poštuje ukoliko bi to želeo. Šta treba promeniti u odredbama kako bi bile obavezujuće?

Savo Manojlović: Zakonski i podzakonski okvir daju dovoljno osnova da se spreči kršenje zakona. Kod ovakvih regulatornih tela postoji nešto što se naziva "piramida kažnjavanja". Ona je zlatni standard i podrazumeva da regulatorna tela krenu sa blažim kaznama, koje su ovde opomene i novčane kazne, a da zatim pređu na suspenziju programa ili na oduzimanje nacionalne frekvencije. Ukoliko se ne dođe do regulacije, ne ujednači, ne napravi neki standard u praksi i ne implementira zakon, to znači da je regulatorno telo zapravo krivo. Mehanizmi postoje, a vidite da sada i vlasnici televizija opravdavaju sebe i kažu "Mi bismo ispunili ono što se nalaže da smo kažnjavani". Dakle, najodgovorniji u celoj situaciji jeste REM, jer je dozvolio ovakvo ponašanje, a postojali su svi mehanizmi da to ponašanje spreči.

UNS: Iz REM-a kažu da nisu mogli da deluju retroaktivno zato što su televizije dobile frekvencije 2006. godine, a pravilnik je donesen 2014. godine. Šta su članovi REM-a imali ingerenciju da učine?

Savo Manojlović: Apsolutno nije tako. Mogli su reagovati od 2014. godine do danas. Bitno je naglasiti i činjenicu da je televizija Hepi dobila pola frekvencije kao dečja televizija, a zatim se druga frekvencija "prelila na nju", bez raspisivanja konkursa. Televizija Hepi je tada dobila nešto što joj suštinski ne pripada. Postajali su svi zakonski okviri, koji su mogli dovesti do kažnjavanja njihovog postupanja. Dakle, vlasnici televizija nisu najodgovorniji, već REM.

UNS: Milomir Marić je rekao da su dobili nekoliko opomena, dok je Željko Mitrović istakao da nisu dobili nijednu. Zbog čega, uprkos tome što su u izveštaju REM-a uočeni slični nedostaci, Pink nije dobio nijednu opomenu?

Savo Manojlović: Oni su dobijali opomene ili blage kazne, ali to je najblaže postupanje. Kad neko nastavlja da krši zakon, neophodno je da se krene sa drastičnim sankcijama koje bi rezultirale promenom sopstvenog ponašanja.

UNS: Kako komentarišete to što je Željko Mitrović javno rekao da će on "pronaći krivinu" u odredbama Pravilnika i da će na primer dovesti nekog naučnika u program i označiti program kao naučno-obrazovni?

Savo Manojlović: Ne može, na primer, vulgaran program sa Marijanom Rističevićem biti prikazan kao naučni. Program u kome gostuje Dragan Vučićević nije kulturni. Nije program za decu onaj u kojem gostuju osobe optužene za pedofiliju. Dakle, REM snosi odgovornost jer se zloupotreba zakona dešava kada onaj ko kontroliše sprovođenje zakona to dozvoli.

UNS: Kako gledate na to što je Milomir Marić istakao da je iskoristio rijaliti u kontrolisanom zatvorenom prostoru da privuče pažnju na informativni program. Kako funkcioniše taj mehanizam?

Savo Manojlović: Marić je rekao da je kršio zakon da bi osvojio gledalište, a da će ga sada poštovati. Suština je u tome što se kršenje zakona doživljava tako neozbiljno zbog toga što im je neko dozvolio da krše zakon. Nepoznato je da li se radi o političkom pritisku na REM ili postoji korupcija. To su dve strane jednog novčića, ali uvek se vraćamo jednoj tezi - kršenju zakona koje je REM dozvolio. Uvek postoji mehanizam da se spreči zloupotreba, a na REM-u je da to oceni. Neko može da dovede radnike iz domena nauke i kulture koji šire teorije zavere ili političku propagandu u emisiju i da to proglasi naučnim programom. Na REM-u je da odluči da li to jeste ili nije, jer poseduje diskreciono pravo.

UNS: Kako ste došli do ideje i uspeli da se akreditujete kao novinar Radio Goraždevca kako biste prisustvovali razgovorima sa medijskim kućama?

Savo Manojlović: Radio Goraždevac je medijska kuća sa Kosova i Metohije, a ljude iz Kosova i Metohije zanima odgovor na pitanje sa kojim smo došli – "Ko je naručio spot protiv Olivera Ivanovića?" Kolega i ja smo došli zbog toga u majicama sa tim natpisom. Mislim da je pitanje ubistva Olivera Ivanovića interesuje celokupan srpski narod, ali prevashodno srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi