Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Knjige na nadgrobnim spomenicima motiv prve izložbe fotografija Jugoslava Vlahovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 07. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Knjige na nadgrobnim spomenicima motiv prve izložbe fotografija Jugoslava Vlahovića

U Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu otvorena je prva izložba fotografija poznatog ilustratora i karikaturiste Jugoslava Vlahovića, koju će zainteresovani moći da pogledaju do 30. septembra

“Bibliotheca mortalis” naziv je izložbe koju je otvorio akademik Matija Bećković koji je za Vlahovića rekao da je „majstor među majstorima, a njegova kamenoteka biblioteka nad bibliotekama“. 

„Rečeno je da je knjiga izum dat jednom zauvek kao kašika, čekić, točak ili makaze. Ali knjiga je izum nad izumima čovekovim. I nijedan drugi se ne može meriti sa knjigom i religijom knjige. Novi izumi samo `uvećavaju dostojanstvo i autoritet knjige` koja i na groblju leži kao nepoloženo oružje i zrači optimizmom i verom u smisao života“, govorio je otvarajući izložbu Bećković reči koje je zapisao i za katalog. 

Vlahović je, kako je rekao, na fotografijama za ovu izložbu radio osam godina. 

„Fotografišem od studentskih dana. Fotografisao sam rok grupe, štošta. Posle stotinak izložbi koje sam imao, ovo je moja prva izložba fotografija. Ćutao sam kad sam počeo da fotografišem. Mislio sam, može neko da čuje i pretekne me. Video sam belu knjigu blizu naše porodične grobnice na beogradskom Novom groblju. Bila je zima i pokrio ju je sneg.  Bila mi je interesantna pa sam je snimio. Posle sam na Novom bežanijskom groblju video jednu crnu knjigu“, ispričao je Vlahović kako se rodila ideja o „biblioteci“. 

Imalo je smisla da upravo to on uradi, ispričao je Vlahović, jer je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu bio redovni profesor na predmetu „Grafika knjige“. 

„Groblja nisu prijatna mesta. Ali kad sam počeo da obilazim groblja vođen svojom idejom nije mi bilo neprijatno“, rekao je Vlahović. 

Nije birao poznate ličnosti, iako je, kaže, posebno mesto na izložbi dobila fotografija grobnice Džima Morisona na kojoj je jedna mala knjiga. 

Među fotografijama je i ona na kojoj je lik Pjera Križanića, predsednika Udruženja novinara Srbije u prvoj polovini 1941. godine.

Vlahović se osvrnuo na to kako se na izložbi Dušana Petričića sa autorom smejao jer su pričali kakvu izložbu sprema i šalili se „Kako Juga ide po gobljima i fotografiše“.

„Predložiću tribinu na kojoj bi se raspravljalo o toj grobljanskoj skulpturi, kulturi. Mislim da bi to bilo korisno“, na kraju je rekao Vlahović.

Jugoslav Vlahović je rođen 1949. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. godine gde je bio i redovni profesor. Višedecenijski je ilustrator-karikaturista nedeljnika NIN (od 1976. godine).

Objavljivao je u domaćim i inostranim listovima “The New York Times”, “Wiener Journal”, “Wiener Zeitung”, “La Reppublica”… Više od 90 samostalnih izložbi je imao. Objavio je 15 knjiga svojih karikatura i stripova i mapu grafika serigrafija „Slikari i voajeri“. Opremio veliki broj knjiga i omota ploča, među kojima su omoti ploča Riblje čorbe.

Dobitnik je nagrada i priznanja za ilustracije, karikature i grafički dizajn među kojima su Pjerova, Braće Karić, Ajdin Dogan, Satirikon Legnica.

Radovi Jugoslava Vlahovića se nalaze u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu.

Jedan je od osnivača Art Directors Club Srbije i Udruženja karikaturista Srbije FECO čiji je predsednik. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi