Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Poigravanje sa ubistvom novinara Milana Pantića u političkim obračunima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 07. 2022.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Poigravanje sa ubistvom novinara Milana Pantića u političkim obračunima

“Ima li ovde normalnih?! Optuživali se za ubistvo, a sada zajedno rade protiv Srbije” naslov je teksta koji se pojavio na nekoliko portala povodom tribine „Narod se pita“ koja bi trebalo da se održi večeras u Banatskom Karlovcu, a jedan od govornika je novinar Srđan Škoro.

U tekstu se navodi i da je Srđan Škoro za organizatora tribine Predraga Belića, nekadašnjeg predsednika opštine Alibunar javno izjavio da je odgovoran za ubistvo Milana Pantića, novinara iz Jagodine.

Nepotpisani autor teksta posle niza diskvalifikacija govornika, među kojima i da novinaru Škoru ne smeta da sedi pored ubice svog kolege, zaključuje da su se oni okupili „samo da bi izvukli neku materijalnu korist i zajedničkim snagama radili protiv države“.

Reagujući na tekst Živojin Rakočević, predsednik UNS-a kaže da nije prvi put da se novinari diskredituju lažnim optužbama, ili navodima izvučenim iz konteksta, i da se na taj način stvara pogrešna, uglavnom degradirajuća slika o onome čija ličnost iz određenih interesa treba da bude stavljena na stub srama.

„Nije nam do sada bilo poznato da je Srđan Škoro ikada rekao ko je ubica Milana Pantića. Ako slučajno to jeste rekao, pitamo se onda zašto do sada nije saslušan o tim saznanjima. Međutim, ako to nije izjavio, onda postavljamo pitanje ko i zbog čega plasira tešku laž? Udruženje novinara Srbije stalno insistira na profesionalizmu, odgovornom novinarstvu i novinarskoj solidarnosti. To između ostalog podrazumeva i da su novinari i mediji dužni da pre objavljivanja prvo provere istinitost informacije. A u slučaju Srđana Škora radi se o informaciji koja je od prvorazrednog značaja u Srbiji“, navodi Rakočević.

Srđan Škoro kaže za UNS da je ovo još jedan primer ugrožavanja slobode govora, koja je Ustavom zagarantovana svim građanima i da se ovim medijskim izmišljotinama crta meta na čelu svake osobe koja slobodno misli.

„Reći za nekoga da zarad materijalnih koristi ruši državu kao i izmisliti da je navodno izjavio ko je ubio novinara Pantića je ozbiljan vid degradacije kako profesionalne tako i ljudske. Ne znam šta je suština ovakvih iznenadnih napada koji po načinu delovanja idu iz istog centra, osim zastrašivanja ljudi da iznose svoje mišljenje“, kaže Škoro.

Škoro podseća i da je godinama u kazni i pod sankcijama zbog iznošenja mišljenja o aktuelnoj vlasti, ali da ovi napadi vezani za najavljenu tribinu u Banatskom Karlovcu pokazuju da se progon nastavlja još većim intenzitetom.

Ivan Ninić, advokat Srđana Škora izjavljuje za UNS da je pripremljeno dvanaest pojedinačnih tužbi koje će u narednim danima biti podnete nadležnom sudu u Beogradu protiv izdavača i odgovornih urednika medija koji učestvuju u ovoj sramnoj kampanji fabrikovanja lažnih vesti protiv Srđana Škora.

„Nema teže optužbe od optužbe da ste počinili krivično delo ubistva i Srđan Škoro, kao čovek i kao novinar, ne može i ne sme olako da pređe preko takvih napisa. Uostalom, neko je sebi dao za pravo da se, na jedan sraman način, poigrava sa nesrećom porodice novinara Milana Pantića i takva kampanja mora sudski da se sankcioniše“, naveo je Ninić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi