Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Gajović na suđenju GFC protiv Za medije: Od viška referenci glava na boli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 06. 2022.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Gajović na suđenju GFC protiv Za medije: Od viška referenci glava na boli

Danas je na suđenju po tužbi direktorke firme GFC Danke Milošević protiv Za medije i njenog urednika Dušana Vojvodića „za povredu ugleda i časti“, zbog analize Konkursa za projektno sufinansiranje medija u 2018. godini, svedočio Aleksandar Gajović, tadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Aleksandar Gajović je na današnjem ročištu naveo da nije učestvovao u kreiranju konkretnog konkursa i njegovih uslova. 

„Ja sam kao državni sekretar nadgledao celokupnu proceduru i kontrolisao da komisija bude izabrana na osnovu pravila. Nikada nismo imali zvaničnu primedbu na odvijanje procesa i odgovorno tvrdim da nije bilo nepravilnosti u tome.“

Od je dodao da je njegova dalja uloga u sprovođenju konkursa bila da interveniše ako nastupi neki problem, a u ovom slučaju za to nije bilo povoda. 

„U slučaju kada je projekat dobar a nešto nedostaje, mi tražimo da se naknadno dostavi, a u slučaju GFC-a nije bilo problema. Kada je Za medija prigovorila na odluku o dodeli sredstava mi smo utvrdili da nije bilo manjkavosti i sve prigovore smo odbacili. Angažovali smo nezavisnog producenta, ne mogu da se setim kako se zove i on nije našao ništa sporno“, rekao je Gajović dodajući da „smatra da je komisija časno i pošteno obavila posao, a gospodin Vojvodić je prigovorio zato što je ranije dobijao sredstva na konkursu, a tada nije, pa mu je proradila sujeta, pa se stvorila medijska hajka  od strane Za medije, Nina Brajovića i Boška Savkovića“.

Na pitanje da li mu je poznato da postoji povezanost između firmi Essentis i GFC-a, izjavio je da mu nije poznato.

„Nigde ne piše da ne može“, izjavio je Gajović i na pitanje da li je indikator o povezanosti dva lica to što su četiri odeljka u prijavi identične sadržine  sa istim kontakt telefonom.

Na pitanje advokata tuženog da li mu je poznato da su reference aplikanta, odnosno iskustvo obavezna sadržina konkursa, Gajović je odgovrio da „nije uslov, koliko je meni poznato, ali ako je pisalo u zakonu onda to jeste slučaj, ali se nisu cenili“.

Na isto pitanje optuženog Vojvodića, odgovorio je da reference nisu obaveza kada se razmatra kome će biti dodeljena sredstva, jer „komisija može da ih gleda, a i ne mora, važan je sadržaj, a ne reference“.

Dušan Vojvodić je potom naveo da su reference propisane zakonom kao obavezan kriterijum za ocenjivanje projakata  i upitao da li državni sekretar može da suspenduje kriterijume propisane zakonom. Gajović je rekao da on „to nije uradio, a da je već objasnio da sadržaj projekta opredeljuje odluku komisije“.   

Gajović je takođe naveo je da se ne seća da li su ispitivane reference za firmu GFC. Dodao je i da, po njegovom iskustvu, zakon ne sprečava da se u rubriku reference iskustva unose podaci trećih lica.

„Ako je i bilo, od viška glava ne boli, mislim da je u konkretnom slučaju to bilo da bi se pojačao razlog za dobijanje sredstava“, rekao je Gajović.

Gajović je izjavio i da mu nije poznato preko kog medijskog servisa je realizovan projekat firme GFC za koji su dobili sredstva na konkursu, a da „kada se pravda projekat onda se naglasi gde je emitovano“.   

Aleksandar Gajović je jedino potvrdio da mu je poznato da je Ministarstvo kulture pokrenulo postupak protiv PD Essentis radi povraćaja sredstava.

Današnjim ročištem završena je glavna rasprava u ovom slučaju, a presuda će biti uručena stankama u postupku.

Tužbu je direktorka GFC-a podnela i protiv Boška Savkovića, nagrađivanog dokumentariste i producenta čije međunarodne nagrade je GFC prikazao kao svoje u projektnoj aplikaciji.

Za media je u svojoj analizi utvrdila niz nepravilnosti u narativnom i finansijskom izveštaju firmi Essentis i GFC i postavila pitanje Ministarstvu kulture i informisanja “Da li su prihvaćeni narativni i finansijski izveštaji produkcija Essentis i GFC?

Ministarstvo nije odgovorilo, pa je Za media ponovila pitanje, ovog puta javno u tekstu pod naslovom “Finansijski i narativni izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca”. U tekstu je objavljena analiza nepravilnosti na osnovu finansijskih i narativnih izveštaja GFC-a i Essentisa.

Firmi GFC je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dodeljeno 3.7 miliona dinara za projekat „Čuvari našeg neba“ koji, kako se u obrazloženju o dodeli sredstava navodi, predstavlja  „prikaz značajnog nasleđa Srbije u oblasti vazduhoplovstva od početka Drugog svetskog rata do danas i razvoja domaće vazduhoplovne industrije“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi