Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS na licu mesta: Kako je zazidan OK radio u Vranju i ko će za to odgovarati?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

UNS na licu mesta: Kako je zazidan OK radio u Vranju i ko će za to odgovarati?

Novinari ili posetioci vranjskog OK radija, kao što su to bili predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, odskora kroz prozore male redakcije mogu jedino da vide cigle nelegalne građevine, kojom je posle pretnji i pritisaka zazidan ovaj medij.

U gradu svi znaju ko stoji iza kladionice s kojom je srasla brzo izgrađena prostorija bez dozvole, uprkos inspekcijskim zabranama.

Iako će reći da se radi o osobi ozbiljne kriminalne pozadine, svi takođe znaju da je uprkos tome što je više puta osuđivan za krivična dela, pa i sada na odsluženju višemesečne kazne kućnog zatvora, bez elektronskog praćenja, odlukom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija neko ko ima pravo da slobodno šeta i obilazi svoja gradilišta.

Vranjska javnost zna i za hrabrost vlasnice OK radija Olivere Vladković koja je odbila da proda prostor u kom se nalazi radio i uz njega kafe-klub, iz kojeg se lokalni medij delom izdržava, i da je zbog toga izložena strahovitim pretnjama.

Ona je pretnje prijavila, ali, uprkos tome, zastrašivanja nisu prestala i prvo su razbijeni prozori OK radija, a zatim su dvojica mladića, bez ikakvog skrivanja, upala u kafe klub “No comment” u centru Vranja. Jedan je farbom prskao sve na šta je nailazio, dok je drugi uključio spikerfon na telefonu da bi zaposleni čuli pretnje.

Na spoljnim staklima i dalje je bezbroj tačkica od farbe, kao i na foteljama, stolicama, šanku, zidovima, podu, stolovima.

U to su se uverili predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji su juče u znak solidarnosti razgovarali sa vlasnicom, zaposlenima u OK radiju, novinarima vranjskih redakcija i dopisnicima, njih dvadesetak, upravo u prostoru „No comment“ kluba.

Jedan novinar OK radija, zbog pritisaka, dao je otkaz.

„Želeli smo da se pojavimo ovde danas da damo podršku vlasnici OK radija, zaposlenima i razgovaramo sa nadležnima. Po mojim procenama reč je o organizovanom kriminalu. Nisu ovo obične pretnje. Reč je o nekome ko je ranije osuđivan, nekome ko teroriše grad. Osuđeniku koji obilazi svoje poslove i slobodniji je od žrtve“, rekao je Veran Matić, član Grupe u kojoj pored novinara sede i predstavnici Republičkog tužilaštva i MUP-a.

Pre razgovora sa novinarima nadležni su predstavnike Stalne radne grupe za bezbednost novinara uveravali da će postupiti po zakonu i da je grad u obavezi da u propisanom roku, sledeće nedelje, sruši nelegalni objekat.

„Posle svega što sam ja, kao vlasnica OK Radija, i članovi redakcije prošli neophodna je solidarnost medijskih radnika i kuća kako nam se ne bi desilo nešto još opasnije od ovoga“, rekla je Vladkovićeva.

Strah koji postoji iznenađujući je bio za urednicu Jug presa Ljiljanu Stojanović koja u prvi mah nije mogla da dobije fotografiju nezakonito izgrađenog objekta kojim je blokiran prostor OK radija jer su oni kojima se obraćala izbegavali da ga fotografišu.

Kada se prođe kroz kafić, delom redakcije OK radija i zatim izađe na obližnji pločnik, jasno su vidljivi znaci sveže gradnje, proširivanja betonske površine, nove stepenice i naravno novi objekat. Zanimljivo je da je nelegalna građevina završena i da je nikla tik iznad garaža koje osim vlasnika stanova koristi i gradska uprava.

U ovom slučaju trebalo bi da usledi više postupaka. Jedan je postupanje grada po odluci inspekcije da se sruši nelegalno izgrađeno, drugi je postupak tužilaštva zbog pretnji vlasnici i novinarima OK radija, kao i zaposlenima u kafe-klubu.

Takođe, postoji i postupak koji se vodi protiv dvojice mladića koji su u pritvoru, nakon što su upali, oštetili imovinu kafe-kluba i emitovali pretnje. Oni, za sada, nisu voljni da otkriju nalogodavca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi