Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Hrvatska novinarka Maja Sever kandidatkinja za predsednicu Evropske federacije novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 06. 2022.

Autor: A. Momčilović Izvor: UNS

Hrvatska novinarka Maja Sever kandidatkinja za predsednicu Evropske federacije novinara

Novinarka i predsednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever kandidatkinja je za predsednicu Evropske federacije novinara (EFJ), a o tome će se odlučivati na generalnoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) u Izmiru 13. i 14. juna.

U trci za predsedničko mesto EFJ-a pored Maje Sever je i Poljak Mariusz Pilis.

EFJ je objavio  da će se sastati više od 100 novinara iz 45 zemalja Evrope i  odlučivati o novom rukovodstvu za period  od 2022. do 2025. godine.

Tim povodom Maja Sever je Udruženju novinara Srbije (UNS) rekla da je za predsednicu kandidovao jednoglasnom odlukom Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske uz podršku Hrvatskog novinarskog društva.

„Verujem da sam dosadašnjim radom zaslužila to poverenje, a moj dosadašnji rad uključuje otvorenost, uključivost i rad na terenu“, izjavila je Sever.

Na pitanje o daljim planovima ako bude izabrana za predsednicu EFJ–a  Sever je objasnila da je njihova dužnost da pomognu novinarima i  novinarkama koji se u svakodnevnom radu suočavaju sa sve većim problemima, od nesigurnih radnih uslova, političkih pritisaka, pretnji i nesigurnosti.

„Smatram da je važno nastaviti rad na strateškim medijskim politikama što EFJ zaista uspešno radi i važno je pomoći svim članovima da dobrobit tih politika implementiraju na nacionalnom nivou“, objasnila je ona.

Ona je dodala da je osnovni motiv da se kandiduje ideja da se boljim povezivanjem, razmenom znanja i iskustava može ojačati položaj novinara i njihova zaštita.

Sever je istakla i dobru saradnju Sindikata novinara Hrvatske i EFJ–a

Ona je objasnila  da je u proteklom periodu njihova tadašnja predsednica Jasmina Popović bila i potpredsednica Međunarodne federacije novinara (IFJ), što govori o dobroj saradnji i sa ovom organizacijom.

„Sarađujemo na dnevnoj bazi jer se često u radu oslanjamo na evropska iskustva i učestvujemo u nizu projekata koje EFJ sprovodi, a ja sam i potpredsednica LAREG –a radne grupe za radnička prava“, objasnila je Sever na pitanje o saradnji ove dve organizacije.

Ona je UNS – u odgovorila i na pitanje o položaju novinara u Evropi i rekla da se njihov položaj pogoršava iz godine u godinu.

Kako je rekla, novinare danas ubijaju, napadaju, vređaju i prete, a napadi na novinare ne dolaze samo anonimno na društvenim mrežama.

Sever je dodala da novinare danas tuže SLAP tužbama koji guše njihov rad i slobodu novinarstva i da su žene u novinarstvu i dalje manje plaćene od muških kolega i izložene svim oblicima nasilja.

„Niz je problema, ali smatram da zajedničkim, otvorenim i uključenim radom možemo i moramo menjati stvar na bolje“, istakla je Sever.

UNS će na izbornoj skupštini u Izmiru predstavljati Predrag Rava, član uprave i predsednik Društva novinara Vojvodine – Udruženje novinara Srbije (DNV – UNS).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi