Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Emisija RTS-a „O Avalskom tornju, rođenju, životu, smrti i ponovnom rođenju“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 06. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Emisija RTS-a „O Avalskom tornju, rođenju, životu, smrti i ponovnom rođenju“

Emisija „O Avalskom tornju, rođenju, životu, smrti i ponovnom rođenju“ biće ponovo na programu RTS-a u okviru serijala „TV prozor“ 10. juna, na dan kada je 1999. godine okončano NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Emisija će biti prikazana na kanalu RTS 2 sa početkom u 8.05 ujutru i 3.55 posle ponoći.


„Stotinak građevinara radilo je i zimi i leti, ugradivši više od 4.000 tona armiranog betona. Vrhunac posla bila je postavka 60 metara visoke antene teške oko 25 tona. Početkom maja 1965. godine toranj je dobio konačni izgled postavljanjem televizijske i radio antene. Naizgled "mršav" na tri noge, koje su se oslanjale na temeljne blokove ukopane 1,4 metra u stenu, toranj je odolevao naletima košave "šetajući" u prečniku i do jednog metra. Ekipa "Trezora" snimila je sećanja osoba koji su svako na svoj način bili čvrsto vezani za životnu istoriju ove građevine koja je bila i simbol Beograda i Beograđana. Životopis Avalskog podeljen je u fragmente koji su naslovljeni: "O životu", "O smrti", "Mačiji život predajnika na Avali", "Drugi život Tornja", "Treći život", "Sećanja", piše u najavi emisije na sajtu RTS-a. Avalski toranj je jedan od najstarijih telekomunikacionih tornjeva, a neretko je, zbog preseka u obliku jednakostraničnog trougla, smatran i remek-delom arhitekture.

Projektovale su ga arhitekte Uglješa Bogunović i Slobodan Janjić, kao i konstruktor akademik Milan Krstić, dok je građevinske radove izvodilo preduzeće "Rad" iz Beograda.

Avalski toranj srušen je u NATO bombardovanju 29. aprila 1999. godine, a obnovljen je 2010. godine.

Akciju obnove tornja i prikupljanja potrebnog novca povelo je Udruženje novinara Srbije 2002. godine, zajedno sa RTS-om.

Novinar RTS-a Bato Milatović, urednik Akcije „Izgradimo toranj na Avali“,  svake nedelje imao je u Jutarnjem programu termin u okviru kog je organizovana aukcija slika.

Akciji su se priključili brojni novinari, umetnici i privrednici.

Ekipa "Trezora" je najpre 2004. godine, razgovarala sa osobama koje su bile povezane sa istorijom ove građevine, a zatim je 2010. godine posetila radnike Emisionog objekta na Avali.

Tada su se prvi put popeli na novi toranj i snimali montažu poslednjih uređaja prenetih iz privremenog emisionog objekta podignutog posle NATO bombardovanja.

Ekipa "Trezora" snimila je sećanja osoba koji su svako na svoj način bili čvrsto vezani za životnu istoriju ove građevine koja je bila i simbol Beograda i Beograđana. Životopis Avalskog podeljen je u fragmente koji su naslovljeni: "O životu", "O smrti", "Mačiji život predajnika na Avali", "Drugi život Tornja", "Treći život" i "Sećanja".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi