Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari Javnog servisa RTV SLO u jednodnevnom štrajku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 05. 2022.

Autor: UNS/RTV SLO Izvor: RTV SLO

Novinari Javnog servisa RTV SLO u jednodnevnom štrajku

U ponedeljak, 23. maja, Sindikalni odbor Radio televizije Slovenije (RTV SLO) započeo je štrajk u znak protesta zbog ozbiljne ugroženosti javnog servisa i zaposlenih u njemu. Evropska federacija novinara (EFJ) podržava odluku donetu 12. maja sa većinom od 96 odsto birača u Komitetu sindikata novinara RTV.

Iako je EFJ u nekoliko navrata osudio kršenje sindikalnih prava, ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja slobode štampe u Sloveniji takođe je izražena u poslednjem izveštaju o brzom odgovoru na slobodu medija.

Štrajkački odbor RTV-a je u saopštenju za javnost osudio kontinuirani pritisak sa svih strana na ovog emitera: „Kadrovske promene, ukidanje informativnih emisija, pokušaji cenzure, haotična i neprofesionalna programska šema i potčinjavanje predizborne kampanja i programski sadržaji u skladu sa političkim interesima vladajuće koalicije ozbiljno su ugrozili profesionalno novinarstvo na RTV-u i misiju javnih medija.”

Zahtevi uključuju veću novinarsku, uređivačku i institucionalnu autonomiju; sporazum o kadrovskoj politici i kolektivnim pregovorima o povećanju najnižih plata na RTV i socijalni dijalog sa rukovodstvom javne ustanove.

„Ukoliko do 30. maja 2022. godine ne bude postignut dogovor o rešavanju štrajkačkih zahteva, zahtevamo ostavku generalnog direktora RTV Andreja Graha Whatmougha , glavne i odgovorne urednice Informativnog programa Televizije Slovenije Jadranke Rebernik i v. d. urednika redakcije za nove medije Igor Pirkovič i ostavku predsednika Programskog saveta RTV Slovenije Petra Gregorčiča“, navodi Sindikalni odbor RTV SLO.

Proglas

U štrajku smo jer, između ostalog, finansijsko-programsko rukovodstvo onemogućava zaposlene u Vesti TVS i MMC-u da rade u skladu sa profesionalnim standardima i time ugrožavaju nepristrasnu i objektivnu službu javnog informisanja i utiču na profesionalni integritet i kredibilitet ovoj javnoj ustanovi.

U štrajku smo jer ne želimo da budemo sledeći na redu kada nas finansijsko i programsko rukovodstvo podeli na „leve” i „desne” novinare, a uredništvo je politički podeljeno na levu i desnu stranu. U štrajku smo jer želimo da radimo u skladu sa našim programom, profesionalnim i etičkim pravilima i svojom profesionalnom savešću.

U štrajku smo jer se Programski savet RTV Slovenija direktno meša u naš rad i diktira kako da obavljamo svoje profesionalne dužnosti, jer Programski savet prisvaja programske šeme i menja ih samovoljno, ne onako kako javnost očekuje, već kako nalaže njihova politička orijentacija. U štrajku smo jer generalni direktor zanemaruje socijalne partnere i ignoriše socijalni dijalog, jer zloupotrebljava institute radnog prava za zastrašivanje zaposlenih i ugovornih radnika, krši zakon i kolektivne ugovore.

U štrajku smo jer se kadrovski i razvojni potencijal javnog servisa smanjuje i gubi. U štrajku smo jer se uništavaju emisije od velikog poverenja javnosti. U štrajku smo jer menadžment postavlja ljude na ključne uređivačke pozicije bez potrebnog integriteta i bez podrške zaposlenih.

Ne štrajkujemo protiv javnosti i ne protiv vlasti. Protestujemo protiv rukovodstva RTV-a koje štetnim potezima uništava javne medije.

Mi štrajkujemo jer nismo sluge, mi smo javna RTV!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi