Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predstavnici UNS-a položili venac kod spomenika ubijenim kineskim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 05. 2022.

Autor: Anđela Momčilović Izvor: UNS

Predstavnici UNS-a položili venac kod spomenika ubijenim kineskim novinarima

„Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao su uvek borci za istinu i mi možemo otvoreno da kažemo da je napad na takve novinare, napad i na istinu“, rekao je potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić na obeležavanju 23. godišnjice od ubistva kineskih novinara u NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

U bombardovanju kineske ambasade NATO je 7. maja 1999. godine, u 23 sata i 45 minuta, ubio troje novinara. Stradali su Šao Junhaun, dopisnik kineske nacionalne novinske agencije „Sinhua“,  Su Singhua i Džu Jing, dopisnici dnevnog lista „Guang ming“.

Ćirić je na polaganju venca rekao da se ovde dogodio težak zločin.

„Mi iz UNS-a godinama dolazimo na ovo mesto da našim nevino stradalim kolegama odamo poštu i izrazimo solidarnost sa kineskim narodom koji je u teškim trenucima 1999. godine bio uz našu zemlju“, izjavio je Ćirić i dodao da rat predstavlja nešto najstrašnije što ljudski rod može da snađe i svi konflikti moraju da se rešavaju mirnim putem.

Ministarka za rad i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević je na odavanju počasti ubijenim novinarima istakla da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo i da je naša zemlja kineskom narodu večno zahvalna.

„Prošlo je 23 godine od tada i mi se sa tugom i poštovanjem sećamo prijatelja koji su u najteže vreme bili uz Srbiju“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je dodao da kineski građani koji su dali svoje živote, nisu morali da budu tog proleća ovde.

„Svojom voljom su izabrali da budu uz Srbe i da podele ono najtužnije i najteže“, naveo je Vulin.

On je rekao da je NATO agresija poslednji nekažnjeni zločin 20. veka i dodao da su 1999. godine pokušali da ubiju Srbiju i Kinu, a ubili su međunarodno pravo.

Otpravnik poslova ambasade NR Kine Tijen Išu je na polaganju venca stradalim novinarima istakao da nikada neće zaboraviti varvarski čin NATO-a i dugotrajno bombardovanje Srbije koje je napravilo velike materijalne štete i dovelo do raseljavanja ljudi.

Išu je izjavio da je Kina spremna da zajedno sa Srbijom nastavi svestranu saradnju u oblasti bezbednosti i ekonomskog razvoja, kako bi učinili ovaj svet još bezbednijim i mirnijim.

Venac već više od decenije na mestu stradanja kineskih novinara polažu predstavnici UNS-a.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić i generalni sekretar Nino Brajović položili su venac na kom je pisalo "Zauvek pamtimo. Udruženje novinara Srbije".

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

08.05.

2022.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 20:17

Мистерија Вилијама Бенета

- Бивши службеник ЦИА Вилијам Бенет убијен је 22. марта у близини своје куће у Ленсдауну у држави Вирџинији, а његовој супрузи Синтији су у истом нападу нанете тешке повреде. Ова вест, коју су објавили локални медији у околини Вашингтона, не би добила већу пажњу да неки извори из обавештајних служби нису потврдили часопису „Форин полиси” да је 57-годишњи Бенет „био одговоран за ,грешку' због које је 7. маја 1999. бомбардована кинеска амбасада у Београду”. („Политика", 06.04.2009.)

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi