Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Istrajati u borbi za istinu i etičke principe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 04. 2022.

Autor: Jovana Cvetnić

SA TRIBINE U NIŠU „MEDIJI, NOVINARSTVO I NOVINARI DANAS“

Istrajati u borbi za istinu i etičke principe

U organizaciji Studentskog kulturnog centra i Udruženja novinara Srbije u Nišu je održana tribina „Mediji, novinarstvo i novinari danas“

U vremenu  kada su narušeni temeljni standardi  profesije, kao što su istina i objektivnost, govornici sa ove tribine su poručili da je  neophodno raditi na podizanju kvaliteta i verodostojnosti informacija i medija.   Oni su, takođe, istakli da  novinari snose deo odgovornosti za medijsku sliku Srbije te da je  ekspanzija  novih tehnologija  uvelike uticala  na struku i traganje za novim  izvorima  i novim pričama,  pri čemu je stara etika zaboravljena.

Tribina je otvorena promocijom knjige novinara Đorđa Jevtića „Svedočenja i tumačenja“ u izdanju „Panorama -Jedinstvo“ a govornici   predsednik UNS -a Živojin Rakočević, direktor i urednik „Panorama-Jedinstvo“ Rada Komazec, prof. dr Dragiša Bojović, prof dr Zoran Aracki  i novinar Đorđe Jevtić, govorili su i o novinarstvu i o knjizi.

 Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević osvrnuo se na rad lokalnih medija, ističući da  je krajnje vreme da mediji na lokalu mogu da istraže i  bez straha, slobodno pišu o svim lokalnim moćnicima  jer je to interes zajednice i  društva u celini.  

-Jasno je da mi ne možemo da budemo ni sluge ni aktivisti. Ako bismo to bar malo mogli onda bi bilo slobode. Između sluga i aktivista negde će se oformiti neki identitet, makar u poslednjoj  našoj varoši koji će stati na crtu lokalnom ciniku koji smatra da ne treba niko da vidi njegove poslove i tehnike. Recimo u američkoj zabiti to je gotovo isključeno- pojasnio je predsednik UNS-a  Rakočević.

 Govoreći o delovanju stranih medija, Rakočević je kazao da Ministarstvo spoljnih poslova   jedne zemlje  u ogromnoj meri  određuje teme i načine izveštavanja.

„Bio sam u Americi kad su bombardovali nekoga  na Bliskom Istoku, ne mogu više ni da se setim koga. To je strašno, to nema nikakve novine, nema ničeg. Bio sam na Kosovu i Metohiji sa kolegom iz nama drage slobodarske Francuske, kada smo dobili informaciju da je jedna devojčica kamenovana u Rabovcu i rekao sam mu da idemo tamo. On kaže: „Pa nisu mi to tražili.“ Dakle, Ministarstvo inostranih poslova u ogromnoj meri, određuje teme i načine izveštavanja. Ali ima „ali“, ono što bismo morali da naučimo, jeste  na lokalu stvari stoje drugačije- naveo je Rakočević.

Navodeći novinarska imena sa prostora Kosova i Metohije iz perioda  komunizma,  Rakočević je istakao da je fenomen  u takvoj ideologiji „na ivici noža“ ostati svoj i slobodan, a da je  to, ipak pojedincima  polazilo za rukom.  

Uz zahvalnost Đorđu Jevtiću za, kako je naveo Rakočević, tridesetodišnji jedinstveni mozaik različitih knjiga,  različitih ličnosti i različitih tema Kosova i Metohije,  on je istakao da se iz ove knjige mogu izvlačiti različiti zaključci   na osvnovu onoga kroz šta smo mi kao tzv. medijska zajednica, književna zajednica, kulturna zajednica, nacionalna, državna zajednica na Kosovu i Metohiji prošli.

- Ono što je postavlja posebnu da kažem na momente mučninu u ovoj knjizi, jeste da Đorđe Jevtić u svojim tekstovima ima jednu surovost, jedan realizam koji je do te mere bolan da bez obzira na osetljivost trenutka, na ugroženost, on ima taj izveštaj koji su imali dobri rasni stvaraoci. Na koga mislim? Na one najbolje  koji su na Kosovu i Metohiji, dolazili  kada je bilo najteže. Jedan od njih potpuno precizno definiše stanje u svojim izveštajima koje šalje u Beograd, a to je Milan  Rakić. On kaže: „Za ovo su odgovorni Turci, za ovo su odgovorni Albanci, a za ovo odgovara naš zločinački nerad“. Đorđe Jevtić u ovoj knjizi mozaika ima tendenciju da pokaže naš zločinački nerad i kako tretira problem prodaje- naglasio je Živojin Rakočević.  

Rada Komazec, urednica i direktor  “Panorama“-Jedinstvo je  podsetila na društvenu tranziciju koja je ostavila trag na profil medija i njihovo ponašanje, naglašavajući da novinari često upadaju u zamke tabloidizacije i senzacionalizma  i tako postaju tragači  za senzacionalizmom  umesto tragači za istinom.  

Ona je istakla  da novinari kreiraju medijsku sliku a ne političari, da je  medijska polarizacija  prevelika te da nije retkost da novinari na terenu, iako se nikada nisu svađali ne komuniciraju, u zavisnosti da li zastupaju jednu ili drugu političku opciju, kao i  da skoro i  nema novinarske solidarnosti.  

-Društvene mreže  učinile su dostupnim  intimu  javnih, ali i anonimnih osoba čiji se profili svakodnevno pretražuju u potrazi sa senzacijama, tako da su novinari sve više po redakcijama a sve manje po terenu- rekla je Komazec i dodala:  -zanimljivo je  da u medijima  objavljivane  neistine deluju  po zakonu  spojenih sudova , odnosno,  objavljenu neistinu u jednom mediju ili najčešće sa Tvitera  ili  Instagrama  ostali mediji  prenose vrlo brzo, bez ikakve kritičke misli ili provere istinitosti ili na njoj grade zaključke i komentare -  rekla je Komazec.

Kazala je da je ponosna na list „Jedinstvo“ kojemu je osam decenija vodilja istina i da nikada nije imao demanti  jer sve napisano u „Jedinstvu“ je istina preneta sa terena i citiranje sagovornika bez konstrukcija i dodataka.

Kao recenzent i urednik knjige „Svedočenja i tumačenja“ govoreći o istoj Rada Komazec je kazala :  

-Đorđe Jevtić ulazi u dela prozno i poetički raznolikih pisaca na svojstven način zahvaljujući tajnom dijalogu sa delom i piscem. Njegovi  prikazi su otvoreni  i raznovrsni, a osim što piše o delu, on daje širi uvid u duhovno stanje, događaje, svetonazor pisca u motivaciju likova, postavlja dijagnozu vremena i događaja  na  način da pronikne u temeljnu misao knjige koju znalački  obrađuje - istakla   je Rada Komazec.     

Prof. dr Zoran Aracki  je mišljenja  da se  srpsko novinarstvo  danas   nalazi  u  svojevrsnom  bermudskom  trouglu  koji čine s jedne strane  političke  elite , s druge strane biznis centri i s treće strane medijska industrija.

- Mislim da je  novinarstvo u Srbiji , nažalost,  na dobrom putu  da potpuno potone  i mislim  da su neophodne drastične promene, kako u glavama  onih koji odlučuju o tome  šta će biti u programima, kako će se razvijati mediji da bi se stanje  popravilo, ali zavisi i od samih novinara  koji se ne mogu osloboditi odgovornosti  od onoga što se danas dešava, da bi se stanje na neki način promenilo. Žrtva ovakvog bermutskog trougla jesu  javnost  koja je ostala bez pravih informacija,  jer vrlo često nailazimo na lažne vesti koje su danas postale dominantne, a istina je u drugoj poziciji. Novinari sve to moraju da zanemare i stave sebi za zadatak, pre svega, istinu i poštovanje etičkih principa  na svakom mestu i u svakoj prilici - rekao je profesor Aracki. On je podsetio na lošu privatizaciju medija, naglašavajući da su mnogi mediji  prispeli u ruke onih koji medije zloupotrebljavaju za lične obračune, za ostvarivanje političkih ambicija  vlasnika ili čak neke ambicije koje nemaju veze sa novinarstvom već proizilaze iz želje da se steknu pozicije kod pripadnika vlasti, dobijanje sredsava na komkursima, tenderima itd.   

Aracki je  naglasio da je srpsko novinarstvo  danas  podeljeno  više nego srpsko društvo i  ono što sebi dozvoljavaju današnji novinari, po njegovim rečima izuzetno  je teško  i neprihvatljivo.  

Profesor Aracki je istakao da novinari neće biti oslobođeni  od odgovornosti za ono što im se danas dešava, jer, kako je naveo, bez novinara  neće biti  ni novinarskih sloboda  kao ni  boljih ekonomskih uslova za rad.

Govoreći o Đorđu Jevtiću, profesor Aracki je kazao da je Jevtić prolazeći kroz razne faze novinarskog rada uvek donosio svežinu u novinarstvu, a da je ova knjiga kruna njegovog novinarskog i književnog rada.   

Prof. dr Dragiša Bojović, održao je svojevrsnu besedu o stvaraocima na  Kosovu i Metohiji, osvrnuvši se na novinarska imena iz južne pokrajine uz prisećanje     novinarskog rada Đorđa Jevtića,  čija je knjiga „Tumačenja  i  svedočenja“ otvorila ovu tribinu.

 Bojović je  rekao da je Đorđe Jevtić jedinstveno novinarsko pero i da ovog puta svedoči sa knjigom prikaza kosovsko - metohijskih stvaralaca pa je i sam svedok pred  krstom, jer, po rečima Dragiše Bojovića, svi stvaraoci o Kosovu i Metohjiji su i svedoči kosovske golgote, odnosno svedoci pred  krstom.  

Novinar i autor knjige „Svedočenja i tumačenja“ Đorđe Jevtić izneo je nekoliko   teških situacija u svom dugogodišnjem radu, ali i zanimljivih  anegdota.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi