Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Rada Komazec: Odgovorne novine koje čuvaju srpsku reč, ćirilično pismo i ostaju verne narodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 12. 2021.

Autor: N.B. Izvor: UNS

Jedini srpski štampani medij na Kosovu i Metohiji „Jedinstvo“ obeležilo 77 godina postojanja

Rada Komazec: Odgovorne novine koje čuvaju srpsku reč, ćirilično pismo i ostaju verne narodu

Na svečanosti u Redakciji u Kosovskoj Mitrovici prigodno je obeleženo 77 godina od kako je 25. decembra 1944. godine u Prištini izašao prvi broj "Jedinstva".

Evociranje uspomena na jedini srpski štampani medij na Kosovu i Metohiji prikazan je u vremeplovu o svim najvažnijim i  prelomnim događajima koje je donosilo  na svojim stranicama 77 godina „Jedinstvo“.  

- "Jedinstvo" je nezaobilazni istorijski dokument i jedan od najpouzdanijih stubova srpskog naroda u pokrajini i njegovog identiteta. Možemo bez preterivanja reći da svako pisanje istorije Kosova i Metohije bez "Jedinstva" ne bi bilo potpuno. Od 1944. godine kada je odštampan prvi broj i od kada se srpski narod bori za sobodu, "Jedinstvo" je prošlo trnovit put i istinski delilo sudbinu sa svojim narodom - rekla je između ostalog, pozdravljajući prisutne goste i prijatelje lista direktorka  “Panorama - Jedinstvo” Rada Komazec.

Ona je podsetila da je "Jedinstvo" izlazilo i u nehumanim uslovima, pod bombama u Prištini, da su novinari, fotoreporteri, grafički radnici "Panorame- Jedinstva" ostali u Prištini i nakon juna 1999. godine i izveštavali srpsku  javnost o nemilim događajima, o teroru nad srpskim narodom u svim delovima KiM, sve dok nisu  proterani iz matične zgrade, iz Doma štampe.

Istakla je da pozicija "Jedinstva" svih ovih decenija nije bila nimalo laka, ali da su ostali odgovorne novine koje nisu upale u zamku senzacionalizma.

- Čuvajući srpsku reč i ćirilično pismo "Jedinstvo" će ostati verno istini, Kosovu i Metohiji i svom narodu - naglasila je Komazec.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, rekao je  na svečanosti u Kosovskoj Mitrovici  da su ovih 77 godina, mnogi nastajali i nestajali, počinjali i odustajali, samo je "Jedinstvo" preteklo sve ono za šta se mislilo da neće preteći i za šta su svi mislili da ne može da preživi.

- U "Jedinstvu" se slilo ne samo 77 godina štampe, već na desetine listova koji su izlazili između dva svetska rata, pa čak se u njega slio i ovih dana pominjani Carigradski glasnik. Slio se kao trenutak u kome mi imamo pravo na slobodu, na slobodu štampe, na slobodu profesije. "Jedinstvo", to je trenutak u kome znamo da smo sačuvali jedan važan deo kulture, identiteta i nacionalnog života - naglasio je Rakočević.

I ove kao i prethodnih godina povodom dana „Jedinstva“ dodeljena je nagrada za  novinarsku hrabrost, koja nosi ime novinara ovog lista Mirka Čupića. Žiri  je  doneo odluku da ovogodišnji dobitnik nagrade bude urednik portala “Iskra” i novinar lista “Kurir” Zoran Šaponjić.

U obrazloženju za dodelu nagrade navodi se da je Zoran Šaponjić već 30 godina na medijskoj sceni Srbije, čuvajući obraz  novinarske profesije. Savršenim poznavanjem činjenica, ali sa dubokim emocijama vodi čitaoce 30 godina po srpskim zemljama, od Knina do Prizrena, Dečana, Goraždevca...

"Kad  god pripreti fizička likvidacija Srba na Kosovu i Metohiji, Zoran Šaponjić sa rancem na leđima, foto-aparatom, a u novije vreme i kamerom, uvek je tu da zabeleži i prenese istinu o napadima na Srbe na KiM", stoji u obrazloženju.

- Počastvovan sam nagradom koja nosi ime uvaženog kolege Mirka Čupića koji je da podsetim poslednji srpski novinar koji je juna 1999. godine ostao u Prištini. Nadam se da sam svojim radom makar malo doprineo da se čuje i u centralnoj Srbiji istina o stradanju Srba, ovog divnog, hrabrog i poštenog naroda koji je ostao da živi ovde na KiM u teška vremena- rekao je Šaponjić, zahvalivši se na nagradi.

U programu su učestvovali i glumci Prištinskog narodnog pozorišta Jasmina Stioljković i Strahinja Bičanin koji su i proveli prisutne kroz svojevrstan vremeplov „Jedinstva“ čitajući naslove i delove vesti koje su obeležile Jedinstvo u proteklih skoro osam decenija. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi