Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Jovan Mirčeski
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 12. 2021.

Autor: Zvonko Buljovčić, S. D. Izvor: UNS

Preminuo Jovan Mirčeski

U Beogradu je u 72. godini preminuo subotički fotoreporter i član UNS-a Jovan Mirčeski.

Jovan Mirčeski rođen je 25. novembra 1949. godine u Nišu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici i Fakultetu političkih nauka, odsek novinarstvo, a završio je i Vojnu akademiju. Kao novinar-fotoreporter sarađivao je sa Politikom, Ilustrovanom politikom, Kurirom, Sportom, Sportskim žurnalom, Dnevnikom, Svedokom, radio za novinske agencije Tanjug i Fonet i bio ratni dopisnik Večernjih novosti.

Sarađivao je i sa redakcijom RTV Ju Eko iz Subotice i Subotičkim novinama.

Za svoje fotoreportaže dobio je priznanje Udruženja sportskih novinara Srbije „Kamera godine“ za 2008 godinu. Udruženje novinara Srbije 2014. godine dodelilo mu je nagradu „Laza Kostić“ za seriju reportaža i fotografija sa Svetskog prvenstva u vaterpolu u Budipešti. Dobitnik je zlatnog prstena Sporskog lista Sport za seriju fotoreportaža sa Svetskog prvenstva u Vaterpolu 2015. godine.

Jovan Mirčeski imao je 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu posvećenih fudbalu, košarci Formuli 1 i tenisu. 

Autor je foto-monografije  o Novaku Đokoviću koja obuhvata period od 14 godina njegove teniske karijere i nastupe na Rolan Garosu. Knjiga je prevedena na engleski jezik.

Tokom vojničke karijere spasao je vojnika Mehmeda Imamovića na gađanju bojevnom bombom i za to je nagrađen plaketom „Podvig vojnika godine“.

Jovan Mirčeski biće sahranjen u subotu 4. decembra na pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi u Subotici u 13.30 sati.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

03.12.

2021.

anonymousmilovan [neregistrovani] u 16:49

Legenda

Neka mu je vecna slava i carstvo nebesko. Bio je zaljubljeniku novinsku fotografiju a u poslednje vreme u njegov projekat “ Novak Djokovic na Rolan Garosu” koji je planirao da kompletira 2022 godine. Nažalost, smrt ga je sprecila.Počivaj u miru dobri druže

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi