Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo dr Milorad Đoković, novinar, publicista, naučnik i dugogodišnji član UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 10. 2021.

Autor: Sanja Đoković Stanković Izvor: UNS

Preminuo dr Milorad Đoković, novinar, publicista, naučnik i dugogodišnji član UNS-a

Novinar, publicista i naučnik dr Milorad Đoković (1953 – 2021) preminuo je u Lazarevcu posle kraće bolesti. Bio je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Međunarodne federacije novinara

Đoković je sarađivao sa više od 40 glasila, gde je objavio oko 8.000 tekstova, među kojima su „Politika“, „Politika-Ekspres“, TANJUG, „Borba“, „Dnevni telegraf“, „Večernje novosti“, „Revija 92“, „Novosti 8“, „Svet“, „DEM“, „Blic“, „Svedok“, „Glas javnosti“, „Danas“, „Status“, „Nedeljnik“, „Ekspres“. U Rudarskom basenu „Kolubara“ radio je kao novinar od 1976. do 2014. godine, a bio je i rukovodilac Odeljenja za informisanje i glavni i odgovorni urednik lista „Kolubara“ u tri mandata.

Dobitnik je brojnih nagrada: Nagrade i povelje „27. juni“ Veća saveza sindikata Srbije sa seriju reportaža u dnevnim listovima, „Borbine“ nagrade „August Cesares“ za reportažu „Sudbina referenta za šifre“, godišnje nagrade Tanjuga za najboljeg dopisnika u Srbiji, diplome „Zlatna Nika“ na INTERFER-u, nagrade UNS-a „Svetozar Marković“ i prve nagrade UNS-a „Pera Todorović“ za najbolji feljton.

Pored novinarstva, bavio se naukom. Bio je jedan od najboljih poznavalaca političke teorije ruskog anarhizma na ovim prostorima na čemu je doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Napisao je više knjiga - „Kosmetski dosije“, „Srpski rulet – anatomija političkih obračuna u Srbiji“, „Kostur sa Vida – ostrva smrti“, „Novinske priče“, „Srpska golgota 1914-1916“, „Ruski anarhizam - ideal koji izmiče“, „Anarhizam – od Bakunjinove ideje do pada sovjetske države“, „Tragika Petra Kočića“, „Smrt devet avijatičara“.

Predavao je na osnovnim studijama Poslovnog fakulteta Univerziteta „Singidunum“ sociologiju i metodologiju društvenih nauka i bio mentor na master studijama. Sarađivao je sa Institutom za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Komemoracija Miloradu Đokoviću biće održana u sredu, 27. oktobra u 11.30 sati u svečanoj sali bilblioteke "Dimitrije Tucović".  Sahrana je takođe u sredu u 14 časova na groblju u Lazarevcu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi