Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Emir Kusturica dobitnik Zlatne Nike 26. INTERFER-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 10. 2021.

Autor: S.D. Izvor: UNS

Emir Kusturica dobitnik Zlatne Nike 26. INTERFER-a

Dobitnik grand-prija ovogodišnjeg Internacionalnog festivala reportaže i medija INTERFER i najvišeg priznanja, statue Zlatne NIKE, za 2021. godinu je reditelj Emir Kusturica, za reportažu „Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost“, u produkciji redakcije Sputnjik

U obrazloženju žirija, koje je saopštila direktorka festivala Tamara Popov Radonjić, navedeno je:

“Nagrađena reportaža je fascinantno autorsko delo koje prikazuje svu lepotu ovog novinarskog žanra. Ona prikazuje život i svet koji živimo u raznim bojama ironije, sarkazma, kad je potrebno i cinizma. Video zapis, koji pokazuje koliko su bliske kategorije vrhunska umetnost i novinarstvo, vrhunski film i reportaža.”

U kategoriji televizijske reportaže prvu nagradu i statu Zlatna Nika osvojila je Vanja Mijalkov, novinarka TV Pirot za reportažu “Mumulj - rađanje umetnosti”. Druga nagrada pripala je Milani Majar iz RTRS za repotažu “Reci mi osmijehom”, a treća novinarki Prva TV Tijani Nikolić za delo „Beskućnik“.

Zlatnu Nika za najbolju selekciju reportaža dodeljena je Redakciji Sputnjik.

U kategoriji radijske reportaže prva i treća nagrada pripale su novinarima Radio Beograda 2. Prvu je osvojio Rajko Milošević  za reportažu “Laza Šećer”, a treću Arijana Handan za delo “I pomislim da živ izađem odande”. Druga nagrada uručena je Aleksandri Bučko, RTV Novi Sad za reportažu “Protestni hor”.

Branko M. Žujović, novinar portala Subotičke.rs osvojio je prvu nagradu u kategoriji Novinska reportaža za tekst 2 “Dugo putovanje u Kovid”. Druga nagrada pripala je Radi Komazec, iz prištinskog Jedinstva za reportažu “Oteti grad”, a treća Tatjana Đorđević Simić, BBC News, za tekst “Čudesan život”.

U kategoriji foto reportaže prvu nagradu osvojio je Konstantin Novaković  za seriju fotografija “Pir Šalijar”, drugu Nenad Mihajlović, portal Nova.rs, za dela “Cvetanje Tise”, a treću Luka Zeković, fotoreporter Vijesti, iz Crne Gore za fotografije “Jutro na Cetinju”.

Novinarka Prve TV Ana Rajković dobitnica je prve nagrade u kategoriji “Društveno odgovorna reportaža” za izveštaj o lekarima na prvoj liniji borbe protiv kovida 19 “Ožiljci”. Druga nagrada pripala je Alisi Oćuz, Kurir TV, za reportažu “Humanitarac Hido Muratović”, a treća Milici Alavanji, Vojvođanska zelena inicijativa, za delo “Tri dana do slobode”.

Zlatna Nika za životno delo i doprinos reportaži dodeljena je pesniku i novinaru Peri Zupcu.

Dodela nagrada 26. Internacionalni festival reportaže i medija – INTERFER Zlatna NIKA održana je u Pres centru UNS-a. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi