Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Omaž Ljiljani N. Nikolić u Sokobanji: Bez novinara nema velikih dela
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 08. 2021.

Autor: UNS/ sokobanjapress.com Izvor: sokobanjapress.com

Omaž Ljiljani N. Nikolić u Sokobanji: Bez novinara nema velikih dela

Udruženje građana „Banjsko preobraženje” sinoć je organizovalo veče posvećeno životu i stvaralaštvu poznate sokobanjske novinarke i publicistkinje Ljiljane N. Nikolić, koja je preminula prošle godine. Ljiljana je svoju novinarsku karijeru počela kao saradnica „Večernjih novosti” i „Politike” i novinarka prve redakcije Radio Sokobanje od osnivanja 1978. godine.

O njenom dugogodišnjem uspešnom radu u ovoj radio stanici govorio je kolega iz prve redakcije Radio Sokobanje i dugogodišnji direktor Momčilo Simić.

„Ljiljana je bila jedina sa novinarskim iskustvom i znanje je nesebično delila sa kolegama, što je bilo izuzetno važno na početku rada ove radio stanice“, rekao je Simić.

Tokom višegodišnjeg rada u novinarstvu Ljiljana je ostavila neizbrisiv trag. Pamte se njeni intervjui sa poznatim ličnostima tadašnjeg javnog jugoslovenskog života, kao što su: Miloš Žutić, Dušan Kovačević, Miodrag Petrović – Čkalja, Radmila Savićević, Zdravko Šotra i drugi. Kao autor i voditelj kultne emisije „Promenada”, ova sokobanjska novinarka je dala veliki doprinos u promociji ovdašnjeg turizma. Naziv emisije je istovetan sa glavnim banjskim šetalištem. U njoj se bavila svim aspektima društvenog života ove sredine. Za takav uspešan dugogodišnji rad autorka je dobila više priznanja stručne javnosti.

Ovom događaju prisustvovali su i članovi Udruženja novinara Srbije iz redakcija portala „Sokopres” i „ Novine Sokobanjske”, kao i predsednik Izvršnog odbora Slobodan Radičević i član Upravnog odbora UNS-a Milan Vlajić.

− Ovo je još jedan dokaz da bez novinara, koje nekad neko smatra „malim ljudima”, u malim sredinama nema velikih dela. Novinari nisu mali. To dokazuje dama u čiju čast mi večeras govorimo. Udruženje novinara Srbije, čiji je ona verni i neprekidni član bila više decenija, spremno je na saradnju sa Udruženjem „Banjsko preobraženje” u realizaciji daljih aktivnosti koje doprinose očuvanju sećanja na Ljiljanu Nikolić − kazao je Radičević u kratkom obraćanju prisutnima.

Značajno mesto u Ljiljaninom stvralačkom opusu zauzima proučavanje lika i dela nobelovca Ive Andrića, koga je i lično poznavala, a o kome je emitovala priloge na talasima Radio Sokobanje. U svojoj biblioteci kao najdražu knjigu čuvala je primerak romana „Na Drini ćuprija” sa posvetom samog autora. Osmislila je i projekat „Stazama Ive Andrića”, zahvaljujujući kojem su postavljene table i označeni objekti i lokaliteti  u kojima je boravio Ivo Andrić prilikom poseta Sokobanji.

O Andrićevim boravcima u Banji Ljilja je u saradnji sa Tatjanom Korićanac priredila knjigu pod naslovom „O pričanju i o onima koji pričaju”. Ona je i autor još nekoliko značajnih knjiga iz prošlosti Sokobanje, kao i o sokobanjskom zdravstvu. Posebno je zapaženo delo „Sokobanja 1837-2007” za koje je sama autorka  napisala da je nastalo kao plod četvrt veka trajanja radio emisije „Promenada”, koja je kroz ovu knjigu dobila svoj novi život.

Ljiljana Nikolić je ostavila zapažene trag i u ostalim oblastima života Sokobanje pokrećući ili učestvujući u nastanku značajnih manifestacija i događaja koji su promovisali Banju i njene turističke vrednosti.

O bogatoj profesionalnoj karijeri i stvaralaštvu Ljiljane N. Nikolić govorili su članovi Udruženja „Banjsko preobraženje” Milorad Gavrilović, Slavoljub Ćirković i Jelena Stanojević, kao i njena rođaka, profesor Granka Marković. O doprinosu zdravstvu ove novinarke govorila je doktorka medicinskih nauka primarijus Mirjana Živanović.

Glavni i odgovorni urednik „Novina sokobanjskih” i osnivač izdavača „Al pres” d.o.o. Ninoslav Miljković kazao je da uvodnik, koja je Ljiljana napisala za prvi broj ovog mesečnika, predstavlja dragoceni napis o istorijatu ovdašnjeg novinarstva koji je sadržao nove podatke za koje i dugogodišnji profesionalci nisu znali. On je prisustvo delegacije UNS-a ocenio kao stav novog rukovodstva ovog esnafskog udruženja da su novinari koji rade u lokalnim medijima izuzetno značajni za tu sredinu i svojim radom i kvalitetom ne zaostaju za kolegama koji objavljuju u prestoničkim medijima.

Miljković je napomenuo značaj Radio Sokobanje u razvoju lokalne sredine iznevši mišljenje da takvu informativnu snagu nema trenutno nijedan ovdašnji medij, iako su oni danas tehnički opremljeniji. Po njemu, kako vreme odmiče, Ljiljanina dela imaće sve veći značaj za građane opštine Sokobanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi