Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Predsednik UNS-a Živojin Rakočević u poseti „Politici“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 08. 2021.

Autor: D.B. Izvor: UNS

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević u poseti „Politici“

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i v.d. glavnog i odgovornog urednika lista „Politika“ Marko Albunović razgovarali su danas u redakciji najstarijeg dnevnog lista na Balkanu o uređivanju medija i radu novinara u vreme koronavirusa, borbi za očuvanje tiraža, problemu preuzimanja tekstova sa sajta bez navođenja autora i „Politike“ kao izvora, opterećenosti tužbama zbog objavljenih fotografija koje su, između ostalog, medijima dostavile organizacije i državne institucije, predstojećoj privatizaciji „Politike“ i mogućoj saradnji UNS-a i ovog medija.

Rad od kuće zbog pandemije koronavirusa je nova realnost i „Politika“ se tome prilagodila sa svim izazovima koje takvo funkcionisanje medija sa sobom nosi rekao je Albunović.

Albunović i Rakočević su saglasni da treba voditi računa o modelu izlaska države iz vlasništva u kući „Politika“ kako bi se pronašlo najbolje rešenje koje bi uvažavalo integritet redakcije i značaj koji „Politika“ ima.

Na konstataciju da postaje praksa da lokalni mediji bivaju tuženi zbog vernog prenošenja saopštenja političkih partija i organizacija i da te tužbe ugrožavaju opstanak malih medija, Albunović je ukazao da se i nacionalni mediji suočavaju sa odlukama sudova koji dosuđuju iznose takve da mogu ugroziti funkcionisanje medija.

Dogovoreno je da „Politika“ omogući polaznicima Novinarske škole koju organizuje UNS redovnu praksu u redakciji štampanog i onlajn izdanja.

Predstavnicima UNS-a Živojinu Rakočeviću i generalnom sekretaru Ninu Brajoviću domaćini su bili i urednik onlajn izdanja Politike Marko Lakić i novinarka Mina Ćurčić.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

11.08.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 17:52

Lex specialis

Предложио бих lex specialis: враћање "Политици" целокупне имовине отете или уништене после петооктобарског пуча 2000. Истовремено, објединити “Политику А.Д.” и “Политику ПНМ” у јединствену компанију. С обзиром да је досовска држава намерно уништавала (и понижавала) “Политику” баш зато што је национална вредност Србије, актуелна државна власт би требало да поништи све уговоре које су потписали “жути” кадрови и коначно реши питање власништва компаније.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi