Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nagrada Pera Todorović za feljton uručena novinaru "Politike" Dragoljubu Stevanoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 07. 2021.

Autor: Dragana Bjelica Izvor: UNS

Nagrada Pera Todorović za feljton uručena novinaru "Politike" Dragoljubu Stevanoviću

Nagrada "Pera Todorović" koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije za feljton uručena je danas novinaru "Politike" Dragoljubu Stevanoviću.

Nagradu je u Novinarskoj kući u Vodicama kraj Smederevske Palanke, rodnom mestu Pere Todorovića, uručila članica žirija i Uprave UNS-a Olivera Kovačević.

"Imali smo nekoliko odličnih feljtona u konkurenciji. Vaš feljton „Ivan Vdović VD i 40 godina od novog talasa“ nijansama se izdvojio i žiri je odlučio da ga nagradi", rekla je Kovačević obraćajući se dobitniku, prisutnim novinarima i članovima zavičajnog društva "Vidovača". 

Kovačevićeva se osvrnula na kvalitet feljtona, na rokenrol, prošla vremena u kom je živeo i stvarao Ivan Vdović VD bubnjar bendova Šarlo akrobata i Katarina II.

"Novinari su sjajni pisci. Najteže je napisati jednostavnu rečenicu i tekst koji je lako razumljiv. Nivo pismenosti, zanimljivosti, način na koji ste obradili temu je nagrađen", rekla je Kovačević.

Dobitinik Dragoljub Stevanović zahvalio se UNS-u na priznanju i na tome što je prepoznao feljton kao novinarski žanr vredan posebne nagrade.

"Na taj način UNS podstiče način pisanja koji je publicistički. Feljton miri popularan i zabavan način pisanja koji kroz priču uspeva da rasvetli neku društvenu temu. Dok sam pisao ovaj feljton vodio sam se onim što je Vdović govorio dok je stvarao muziku sa Kojom i Milanom Mladenovićem: `Sve što smo radili da bi se pravili pametni nije uspelo. Sve što smo radili iz srca, sve nam je uspelo`", ispričao je Stevanović.

Generalni sekretar Nino Brajović, koji je uz potpredsednicu UNS-a Oliveru Milošević i predsednika Kluba veterana Petra Trajkovića bio na uručenju, rekao je da se UNS ponosi novinarskom kućom koju je podigao u rodnom mestu Pere Todorovića.

"Todorović je veliki srpski i beogradski novinar koji je feljton kao novinarski žanr uveo u srpsko novinarstvo. Velike zasluge pored nas entuzijasta iz UNS-a za izgradnju kuće i ustanovljavanje ove nagrade ima zavičajno društvo Vidovača i Mića Zagorčić koji nije sa nama već nekoliko meseci", rekao je Brajović.

Prisutni su na početku ceremonije minutom ćutanja odali poštu preminulom Zagorčiću, velikom domaćinu i istrajnom saradniku na izgradnji novinarske kuće i ustanovljavanju nagrade "Pera Todorović"

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi