Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Portal Kosovo onlajn uveo i rubriku karikature
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 04. 2021.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Portal Kosovo onlajn uveo i rubriku karikature

Informativni portal Kosovo onlajn (www.kosovo-online.com) pokrenuo je na svom sajtu novu rubriku u kojoj se objavljuju karikature o političkim prilikama na Kosovu i Metohiji.

Ovaj portal je prvobitno karikature prenosio iz drugih medija, ali su nedavno angažovali autora Vladislava Filipovića čiji se originalni radovi nalaze na ovom portalu.

Na sajtu Kosovo onlajn, osim izveštaja i analiza sa Kosova i Metohije, sada se nalazi i satirična rubrika u kojoj se objavljuju karikature, koje su češće prisutne u štampanim medijima i njihovim portalima, nego u medijima koji isključivo objavljuju sadržaje na internetu.

Odgovorni urednik tog portala Miloš Garić za Udruženje novinara Srbije (UNS) navodi da su novu rubriku „Karikatura“ uveli jer smatraju da je ona, kao novinarski žanr, u medijima zanemarena.

„Opredelili smo se da uvedemo tu rubriku, jer smatramo da je karikatura, kao satiričan izraz, zapostavljena kategorija u medijima. A još je važnije što dobrom karikaturom može da se pošalje jasnija i oštrija poruka, za koju novinar može da napiše i četiri šlajfne teksta i da ne pogodi suštinu, kao što to može dobra karikatura“, navodi Garić.

Objašnjava da je Kosovo onlajn „u početku prenosio i karikature pojedinih prištinskih medija, međutim, postojao je utisak izvesne jednostranosti u izboru tema, pa su rešili da karikature rade sami“.

„U tom poslu nam je pomogla i srećna okolnost da smo uspeli da pronađemo odličnog autora Vladislava Filipovića, koji razume temu i gađa u srž problema, a takođe ima i autentičan stil, u odnosu na ono što smo do sada u karikaturi navikli“, navodi za UNS odgovorni urednik portala Kosovo onlajn Garić.

On ističe da je „politička stvarnost na Kosovu i o Kosovu pruža obilje materijala i inspiracije za karikaturistu, tako da imaju sve potrebne elemente na stolu, u službi čitalaca njihovog portala“.

Kosovo onlajn, čije je sedište u Zvečanu, je informativni multimedijalni portal, pa se uz izveštaje, analize, komentare i autorske tekstove, koji pokrivaju političke, ekonomske, društvene, kulturne, sportske i druge teme, na sajtu objavljuju i audio, video i foto sadržaji. Od nedavno je čitaocima ponudio i karikature.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi