Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pismo UNS-a Skupštini NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 06. 2012.

Izvor: UNS

Pismo UNS-a Skupštini NUNS-a

Poštovani učesnici Skupštine NUNS-a, drage kolege,pozdravljamo vas i želimo vam uspešan rad.

oristimo ovu priliku da vas još jednom pozovemo na razgovor o potrebi udruživanja dva najveća novinarska udruženja u Srbiji, kao i da ovlastite rukovodstvo NUNS-a za ono što bi mogao da bude istorijski sporazum dva udruženja. Interesi su nam zajednički, ono što nas je u prošlosti delilo više nije aktuelno, a struka nam je danas ugroženija nego ikada. Udruženi bismo bili uspešniji u zaštiti prava naših članova i svih novinara u Srbiji.

Spremni smo na razgovor o modalitetima koji bi obezbedili ravnopravni položaj vaše organizacije u procesu udruživanja, kao i očuvanje posebnosti do koje vam je stalo.

Povoljna je okolnost što se vaša skupština održava pre konačnog ishoda sudskog spora oko zgrade u Resavskoj 28. Podsećamo da je Udruženje novinara Srbije u martu predložilo da dva udruženja razgovaraju o korišćenju ovog zdanja uz uvažavanje činjenice da je UNS brojnija i snažnija organizacija. Naša ponuda je odbijena, uz ultimativni zahtev rukovodstva NUNS-a da se zgrada, sagrađena šest decenija pre osnivanja NUNS-a, deli po principu „pola-pola“.

UNS je i dalje spreman da kolegama iz NUNS-a ustupi veći deo zgrade od onog koji sada besplatno koriste u Resavskoj 28. To nije potez iznuđen spornom presudom Apelacionog suda već gest dobre volje  da se dogovor postigne, bez obzira na krajnji ishod sudskog postupka.

Nezavisnom novinarstvu može samo da škodi pozivanje državne vlasti da interveniše u našim sporovima.

Smatramo neophodnim i da rukovodstvo NUNS-a svome članstvu, novinarima i javnosti u Srbiji objasni zašto je tražilo da država UNS-u oduzme novinarsku imovinu u Resavskoj 28 i u Knez Mihailovoj 6. Mi smo za te zahteve saznali pomoću Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Neshvatljivo nam je da je bilo kome iz NUNS-a u interesu da novinari protivpravno gube imovinu u korist države, bez obzira na naša neslaganja u okviru struke. Da li je moguće da je članstvo NUNS-a dalo saglasnost za pravnu inicijativu koju je potpisao lično predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić, tražeći da Republičko javno pravobranilaštvo pokrene sudski postupak za oduzimanje UNS-u zgrade u Resavskoj, kao i poslovnog prostora, takođe zemljišno-knjižnog vlasništva UNS-a, u Knez Mihailovoj?

Na kraju, važno je da vam predočimo razloge zbog kojih osporavamo presudu Apelacionog suda u Beogradu koji je konstituisao pravo zajedničke svojine NUNS-a nad zgradom UNS-a. Pravni tim UNS-a našao je da je Apelacioni sud rešio da se pravo svojine u Srbiji može steći bez ispunjavanja zakonom predviđenih uslova i mimo zakonom utvrđenog postupka, uz pogrešno tumačenje zakona. Pogrešan je zaključak suda da članovi udruženja plaćanjem članarine stiču pravo svojine na zgradi, koje kasnije mogu da prenesu na drugo udruženje. Naprotiv, odredbe zakona jasno određuju da pravo svojine na sredstvima udruženja, pa i na zgradi, pripada udruženju, a ne njegovim članovima. Shodno tome, članovi udruženja ne mogu na novo udruženje preneti pravo koje nemaju.

Bolje je da se ne uzdamo u politički inspirisane presude “reformisanog” pravosuđa, koje će tek revidirati domaći ili evropski sudovi, već u zajedničku profesiju i kolegijalnu solidarnost.

 

 Uprava Udruženja novinara Srbije                                       Beograd, 15. jun 2012.

Predsednica Ljiljana Smajlović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi