Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vasović-Mekina na sudu dobila slovenačkog kolumnistu Crnkoviča
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 06. 2012.

Izvor: UNS

Vasović-Mekina na sudu dobila slovenačkog kolumnistu Crnkoviča

Svetlana Vasović-Mekina, nekadašnja dopisnica "Politike" iz Slovenije, postigla je ovih dana na Višem sudu u Ljubljani »duplu pobedu«.

 

Presuda obavezuje Marka Crnkoviča, nekadašnjeg kolumnistu ljubljanskog »Dnevnika« (danas urednik i kolumnista u najvećem slovenačkom dnevnom listu »Delo«), i Telekom Slovenije da isplate 6.000 evra odštete novinarki Vasović-Mekina zbog uvreda i neistina, koje je Crnkovič napisao na račun nekadašnje dopisnice »Politike« iz Ljubljane.

Sud je odredio i da Telekom Slovenije sa svojih servera ukloni uvredljiv Crnkovičev zapis »Od Šurle do Mekine«, a oba tužena moraju da o svom trošku objave u dnevnim novinama »Dnevnik« presude Okružnog i Višeg suda u Ljubljani.

U svom blogu na sajtu slovenačkog Telekoma 22.2.2008. Crnkovič je objavio tekst »Od Šurle do Mekine« u kome je upozorio slovenačku javnost da je Svetlana Vasović-Mekina, dopisnica »Politike« iz Slovenije, »komandant srpske pete kolone u slovenačkim medijima". Svoje tvrdnje je potom zaoštrio još gorim uvredama u »Dnevniku« i Telekomovom blogu, da bi lane, posle izgubljene parnice na prvoj sudskoj instanci (u Okružnom sudu u Ljubljani), Crnkovič slovenačkim medijima tvrdio da ne namerava da plati dosuđenu odštetu.

Crnkovič, koji u slovenačkoj javnosti važi za jednog od čitanijih kolumnista, poznatiog po »antijužnjačkim« stavovima, napao je februara 2008. godine Svetlanu Vasović-Mekina, tada dopisnika »Politike«, zato što je u članku »Vašington režira, Evropa statira« otkrila sadržaj depeše slovenačke ambasade u Vašingtonu poslate političkom vrhu Slovenije. U diplomatskoj depeši su bile instrukcije američke vlade Sloveniji kako da realizuje proglašenje nezavisnosti Kosova od trenutka kada službena Ljubljana 1. januara 2008. preuzme predsedavanje EU.

Objavljivanje tzv. vašingtonske depeše izazvalo je buru u međunarodnim odnosima, a slovenačka diplomatija našla se na meti kritika partnera iz Evrope i SAD zbog »curenja« poverljivih državnih dokumenata. Pored »vašingtonske depeše«, Svetlana Vasović-Mekina objavila je februara 2008. godine u “Politici” čitav niz poverljivih dokumenta slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova analizirajući razloge za preokret kursa slovenačke politike prema Srbiji. Već posle prvog u seriji članaka, koji su bili zapaženi u celom regionu, vladajuća desnica na čelu sa prvacima stranke tadašnjeg (i sadašnjeg) premijera Janeza Janše, žigosali su u domaćoj javnosti dopisnika »Politike« najrazličitijim kvalifikacijama na račun njenog (srpskog) porekla.

Sud je ocenio da “nema sumnje da su (Crnkovičevi) zapisi bili napisani u cilju nipodaštavanja… Na nameru nipodaštavanja ukazuje kako izbor reči, koje imaju neupitno značenje i jasnu negativnu konotaciju i koje su dakle objektivno uvredljive… To važi za zapise na njegovom blogu, a sa objavom u Dnevnikovom Objektivu samo je još potvrdio svoju pravu nameru diskreditacije”.

Sud zaključuje da je otežavajuća okolnost po Crnkoviča to što je on uvrede objavio ne samo suprotno kodeksu profesionalne (novinarske) etike koji ga obavezuje u radu, nego i uprkos saopštenju Društva novinara Slovenije, koje je slovenačke novinare i javnost početkom februara 2008. godine upozorilo da su napadi na nacionalnoj osnovi na Svetlanu Vasović-Mekina, dopisnika »Politike« - nedopustivi.

Svetlana Vasović-Mekina smatra da je pravosnažna presuda, kojom su osuđeni Marko Crnkovič i Telekom Slovenije, važna za sve novinare jer je sud utvrdio da novinare koji izveštavaju o nekom političkom dogadjaju  nije moguće tretirati kao »javne ličnosti« odnosno kao politički objekat. Presudom Višeg suda u Ljubljani podvučena je i negativna uloga odgovornih lica ljubljanskog »Dnevnika«, koji su publikovanjem neistinitih tvrdnji Marka Crnkoviča omogućili ponavljanje uvreda i proširenje nezakonitih radnji.

 

Svetlana Vasović-Mekina je sudski spor vodila bez podrške »Politike«. Nakon što je tajnim glasanjem redakcije »Politike« 2008. godine proglašena za najboljeg novinara tog lista (iste godine je dobila i Povelju UNS-a za novinarstvo bez granica), već naredne godine proglašena je »tehnološkim viškom« i dobila otkaz u »Politici«.

U toku je postupak koji je Vasović-Mekina pokrenula 2010. godine u Beogradu protiv »Politike«. UNS joj je obezbedio pravnu pomoć i organizovao javni protest na kome su joj ugledne javne ličnosti i kolege novinari dali podršku.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

12.06.

2012.

Momčilo R.Milačić, novinar Beograd [neregistrovani] u 22:09

BRAVO,SVETLANA!

Objavio sam na kmojim strranicama na Tviteru i Fejsu!
Srdačno. M.Milačić, profesionalni novinar

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi