Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Milan Pantić“ Andriji Igiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

07. 06. 2012.

Izvor: UNS

„Milan Pantić“ Andriji Igiću

Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju jedanaest godina dodeljuje Kompanija "Novosti", ove godine dobio je Andrija Igić, dopisnik Radio-televizije Srbije iz Prištine.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, koji je ubijen 11. juna 2001. godine u hodniku ispred svog stana, i čije ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Petočlani žiri UNS-a, NUNS-a, "Večernjih novosti", jagodinskog "Novog puta" i Književnog kluba "Đura Jakšić“ iz Jagodine, odlučio je da ove godine nagrada pripadne dopisniku RTS-a Andriji Igiću, koji je pokazao izuzetnu hrabrost, upornost i visoku profesionalnost u izveštavanju sa Kosova i Metohije.

Prvi je od novinara bio na mestu ubistva Srba u Istoku. Javljao se iz povratničkih sela oko Kline, gde ekstremisti pale srpske kuće. Neprekidno i svakodnevno je među preostalim srpskim življem u enklavama. Govori i pokazuje sa kakvim se sve problemima oni susreću. Ne preza da o zločinima ekstremista razgovara sa čelnicima kosovskih vlasti i pita ih zašto niko od napadača na Srbe nije otkriven i osuđen.

Nagrada će biti uručena u ponedeljak, 11. juna, u Gradskoj biblioteci u Jagodini, na jedanaestogodišnjicu ubistva Milana Pantića. Tog dana, predstavnici "Novosti" i novinarskih udruženja, kao i poštovaoci dela Milana Pantića, položiće cveće na mesto ubistva i spomenik ubijenom novinaru u jagodinskom parku koji od prošle godine nosi ime Milana Pantića.

Ovu nagradu do sada su dobili novinari: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni i Aleksandra Delić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi